Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Gasprijzen

Gasprijs per m3: huidige gasprijs

Dit moet je weten over de huidige gasprijzen

Tegenwoordig bestaan er huizen die al volledig ‘van het gas af’ zijn, en helemaal op elektriciteit werken. Maar het overgrote deel maakt nog wel gebruik van gas, bijvoorbeeld voor verwarmen en koken. Hier moet je als consument de geldende gastarieven voor betalen, die bepaald worden op basis van de prijs van gas per m3. Als je wat meer wilt weten over gasprijzen, bijvoorbeeld wat de prijs is van gas per m3 of wat de gasprijsontwikkelingen van 2021 en 2022 waren versus de gasprijs van vandaag, is onderstaand blog inclusief gasprijs grafiek interessant voor jou.

Gasprijzen zijn simpelweg de kosten die je betaalt voor het gebruik van gas in huis. Maar wat kost een kuub gas nou? De prijs van gas wordt bepaald door vier verschillende factoren, zoals de prijs per kubieke meter gas en leveringskosten. De andere twee zijn de netbeheerkosten en overheidsheffingen. De gastarieven kunnen bovendien variëren per leverancier, dus een antwoord op de vraag ‘wat kost een kuub gas’ is niet één twee drie te geven.

Door gasprijzen te vergelijken kun je de beste deal vinden voor jou, en geld besparen op de gasprijs dagprijs en dus op je gasrekening. Het is handig om wat inzicht te hebben in de actuele gasprijs en te weten wat een kuub (1m3) gas kost, inclusief energiebelasting kosten.

.

Gasprijs ontwikkeling afgelopen jaren

Vroeger waren het geen vier, maar vijf componenten waaruit de gasprijs bestond. Je betaalde namelijk - naast bovengenoemde factoren - ook nog regiotoeslag voor gas. Dit betaalde je aan jouw energieleverancier, en zij weer aan je netbeheerder. Hoe verder jouw huis van Groningen was verwijderd hoe hoger de regiotoeslag, omdat het gas verder vervoerd moest worden. Deze regiotoeslag is in 2020 afgeschaft en dat had een effect op de tarieven voor gas.

Ondanks deze afschaffing waren in 2021 de gasprijzen in Nederland vrij hoog. Dit kwam door een toename in de wereldwijde vraag naar gas, wat leidde tot hogere prijzen op de internationale markt, en dus hogere tarieven voor gas voor de consument. Ook in Nederland merkten we dit. De actuele gasprijs per m3 steeg ten opzichte van het jaar daarvoor en we betaalden een hogere prijs voor ons gas. In 2022 steeg de gasprijs zelfs nog meer; onder andere door de Russisch-Oekraïense oorlog betaalden we een hogere actuele gasprijs.

Ook als we kijken naar de gastarieven van DELTA Energie kun je zien dat deze factoren van invloed zijn geweest op onze gasprijzen voor 2021 en 2022, en dus op onze actuele gasprijs grafiek. Onze variabele tarieven voor gas lagen in september 2021 op € 0,82 per m3 en in september 2022 op € 0,94 per m3, wat een stijging betekent van bijna 15% in één jaar tijd. Op onze website kun je ons prijzenarchief ook zelf inzien, en nog enkele jaren verder teruggaan in de tijd. Deze gasprijs grafiek laat dus meer zien dan de actuele gasprijzen.

Huidige gasprijs per m3

Omdat de gasprijs dagprijs en daarmee de gasprijzen zo enorm waren gestegen, zoals je hebt kunnen lezen in bovenstaande toelichting over de actuele gasprijs, heeft de Nederlandse overheid in 2023 ingegrepen in de tarieven voor gas.

Er was een prijsplafond ingesteld gedurende heel 2023 voor de variabele gasprijzen die leveranciers aan consumenten mochten rekenen. Dit betekende dat de gasprijs dat jaar niet hoger mocht zijn dan een bepaald maximumbedrag. Dit prijsplafond was bedoeld om de consument te beschermen tegen te hoge gasprijzen en ervoor te zorgen dat leveranciers eerlijke prijzen en dus een eerlijke gasprijs per m3 hanteerden. Belangrijk om te weten is, dat het prijsplafond geldig was tot een maximumverbruik van 1.200 kuub gas per maand. 

Bij het vergelijken van energieleveranciers is het verstandig om niet alleen naar de vaste tarieven en de prijs van gas per m3 te kijken, maar ook naar de voorwaarden en eventuele bijkomende kosten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Bij DELTA Energie bieden we bijvoorbeeld het pakket ‘DELTA Puur Zeeuws Groen’ en/of ‘DELTA Groen Gas’ met vaste tarieven voor een bepaalde periode. Ook hebben we een overzicht online staan met alle productvoorwaarden van deze pakketten, van algemene informatie tot waar ons gas vandaan komt.

Alternatieven voor gasverbruik

De meest duurzame huizen zijn de huizen die volledig elektrisch werken, en waar dus geen gas meer aan te pas komt voor verwarmen of koken. Om jouw huis helemaal van het gas af te halen, waardoor de prijs van gas per m3 voor jou niet meer relevant is, vraagt een grote investering. Gelukkig bestaan er een heleboel tussenmogelijkheden.

Een voorbeeld is een hybride warmtepomp. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen en warm water te leveren. Je bespaart hiermee flink op je energierekening. Als je klant bent bij ons, kun je ook nog eens gebruikmaken van de ‘Duurzame DELTA Deals’, waar je korting krijgt op de aanschaf van een pomp. Voor een groot deel werkt de hybride warmtepomp op elektriciteit. Om het duurzame plaatje compleet te maken kun je zonnepanelen installeren, om zo jouw eigen elektriciteit op te wekken. Ook hiervoor geldt een klantenkorting.

Ook binnen gas zijn er nog verschillen, waarbij het ene gas duurzamer is dan het andere gas. Dat zie je ook terug in de actuele gasprijs per m3. Biogas is bijvoorbeeld een duurzamer alternatief voor aardgas. Biogas wordt gemaakt van organisch afval en is dus een stuk beter voor het milieu. Het ‘DELTA Groen Gas’ pakket bestaat uit 2% biogas, geproduceerd door vergisting van afvalproducten zoals kippenmest, gft-afval of rioolslib. De rest, 98%, is CO2-gecompenseerd gas. Dit is gewoon aardgas, maar de CO2-uitstoot die daarbij komt kijken compenseren wij op verschillende manieren, om het milieu te beschermen. Zo investeren wij bijvoorbeeld in belangrijke natuurprojecten.

Door deze alternatieven te gebruiken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook nog eens bijdragen aan een beter milieu. Beide vinden we bij DELTA Energie enorm belangrijk. Wij zijn er graag voor onze klant, en minstens zo graag voor het milieu.

Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.

Wat onze klanten zeggen: