Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Hulp bij betalen energierekening

Deze organisaties staan klaar om je te helpen

Je energiekosten kunnen een grote hap uit je beschikbare budget nemen terwijl je niet meer inkomsten krijgt. Soms betekent dit dat je op andere dingen moet besparen om je energie te kunnen betalen, maar er zijn ook mensen waarbij de rek er helemaal uit is en die een beetje hulp van een budgetcoach of schuldhulpverleningsinstantie wel kunnen gebruiken. Hou grip op je (energie)kosten. We zetten hier de mogelijkheden die je hebt op een rijtje.

Wijzigingen energiemaatregelen in 2024

1. Geen prijsplafond in 2024

In 2023 gold er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betaalden dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. In 2024 verdwijnt dit prijsplafond. 

2. Verhoging energiebelasting op gas

In 2024 verhoogt de overheid de energiebelasting op gas. Voor stroom gaat de energiebelasting omlaag.

  • De energiebelasting op gas gaat omhoog naar €0,70544 per m3. Nu is die €0,59266.
  • Voor stroom daalt de energiebelasting van €0,15245 naar €0,13165 per kWh.
  • De vermindering energiebelasting gaat omhoog van €596,86 naar €631,39. Je ontvangt meer korting op je energiebelasting. 

Meer informatie over energiebelastingen.

3. Verwachte stijging netbeheerkosten

Netbeheer Nederland verwacht dat in 2024 de netwerkkosten voor consumenten gemiddeld met €5,- tot ruim €10,- per maand zullen stijgen. Onder andere omdat netbeheerders de komende jaren flink willen investeren in uitbreiding van het net. De definitieve netbeheerkosten worden na toetsing in december door de ACM vastgesteld.

4. Energietoeslag via gemeente verdwijnt

In 2023 konden huishoudens met lage inkomens rekenen op eenmalige energietoeslag van €1.300,-. Je ontvangt deze tegemoetkoming via je gemeente (of hebt dit al ontvangen). In 2024 komt de energietoeslag niet terug. Als je voor 2023 nog recht hebt op de energietoeslag, dan ontvang je dit nog dit jaar via je gemeente.

Noodfonds Energie 2024

Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in 2024 voor de tweede keer open om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen.

  • Mensen met een laag inkomen (tot 130% sociaal minimum) kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. In 2023 was dit 10%.
  • Voor mensen met een laag middeninkomen (tot 200% sociaal minimum) ligt deze grens op 10% van het inkomen, in plaats van 13% vorig jaar.

Zeker en vast
Kies juist nu voor de zekerheid van een vast contract


Digitale hulp

De eerste stap die je kunt zetten is het zoeken van online hulp om je financiële situatie in kaart te brengen en om te kijken hoe je je beschikbare budget kunt aanpassen op de stijgende energieprijzen.

Geldfit.nl

 

Geldfit.nl helpt jou om je geldzaken fit te houden. Veel energieleveranciers, waaronder DELTA Energie, ondersteunen geldfit.nl. Bij geldfit.nl kun je een online test doen met als uitkomst een persoonlijk advies voor jouw specifieke situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt.

Nibud

Ook op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vind je veel informatie over geldzaken. Je kunt er ook een Persoonlijk Budgetadvies waarmee je manieren ontdekt om geld te besparen en meer geld over te houden.

Hulp van vrijwilligers

Wist je dat er honderden vrijwilligers klaar staan om je te helpen als je in financiële problemen zit? Je hoeft dus niet eerst naar een bank of gemeente. Een vrijwilliger die bij je thuis komt en samen met jou orde op zaken brengt kan wel zo prettig zijn.

Schuldhulpmaatje.nl

De vrijwilligers van schuldhulpmaatje.nl bieden begeleiding en ondersteuning bij financiële problemen. Hun eerste prioriteit is om te zorgen dat er weer overzicht en rust in jouw situatie ontstaat. Ook leren ze hoe je in de toekomst schuldenvrij kunt blijven. Niet alleen een overzichtelijke administratie, ook financieel gedrag komt ter sprake. Zo voorkom je dat je later opnieuw in financiële problemen komt.

Humanitas.nlDe vrijwilligers van Humanitas kunnen je helpen bij het voeren van een goede en overzichtelijke financiële administratie zodat je altijd weet hoe je jouw geldzaken ervoor staan. Dat voorkomt financiële problemen. Er zijn zelfs vrijwilligers die specifiek jongeren helpen bij het op orde krijgen en houden van hun geldzaken.

Hulp van je gemeente

Voor het treffen van regelingen als je daadwerkelijk al schulden hebt die je niet kunt aflossen, kun je bij je gemeente terecht. Iedere gemeente heeft hiervoor z’n eigen werkwijze, maar neem bij schulden die je niet meer kunt aflossen gewoon contact op met je gemeente. Zij kunnen je verder helpen. 

Aparte organisaties voor hulp

In sommige gemeenten moet je bij een aparte organisatie zijn. Zo biedt voor de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere bijvoorbeeld Orionis schuldhulpverlening aan. In de gemeenten Goes, Kapelle, Reimerswaal, Borsele en Noord-Beveland kun je terecht bij GR De Bevelanden.

Als je in één van de andere Zeeuwse gemeenten woont kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de gemeente zelf. Woon je buiten Zeeland? Neem dan ook contact op met je gemeente of kijk op hun website hoe jouw gemeente schuldhulpverlening heeft geregeld. 

Hulp nodig?

Kom je er niet uit en heb je vragen over je energierekening of een betaling? Neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag.