Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.
Op dit moment is het erg druk. De wachttijd voor de klantenservice is daardoor wat langer dan normaal.

Krijg grip op je energiekosten

Een hoge energienota, wat nu?

De energiemarkt is nog steeds volop in beweging. Sinds 1 januari geldt er een prijsplafond voor energie. Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Je leest hier onder andere hoe de energieprijs zich ontwikkelt en hoe je kunt besparen, bijvoorbeeld door inzicht in je verbruik. En waar je terecht kunt voor hulp van professionals bij het betalen van je energienota.

Heb je vragen over het aanpassen van je termijnbedrag? Kijk dan op onze termijnbedrag pagina.

Zo ontwikkelt zich de energieprijs

De energieprijzen waren in 2022 ongekend hoog. Na een enorme piek in de zomer volgden forse prijsdalingen in het najaar, maar de prijzen bleven op een hoog niveau in vergelijking met wat we gewend waren.

 

Na een laatste prijsverhoging op 1 januari 2023 gingen de prijzen in de loop van de winter verder naar beneden. Onze variabele prijzen van 1 april dalen daarom met tientallen procenten ten opzichte van 1 januari. We vertellen je alles over de ontwikkeling van de energieprijzen.

Wat is het prijsplafond?

Sinds 1 januari geldt het prijsplafond voor energie. Met het prijsplafond betaal je voor energie niet meer dan de maximale plafondprijzen die door de overheid zijn bepaald.

Er geldt wel een verbruiksgrens. Voor alle stroom en gas die je verbruikt tot die verbruiksgrens, betaal je de vaste prijsplafondprijs per kWh stroom en kuub (m3) gas.

  • 1,45 euro per kuub (m3) tot 1.200 m3 gas
  • 0,40 euro per kWh tot 2.900 kWh stroom

 

Energie besparen

Direct besparen? Hier vind je handige tips waarmee je energie minder energie verbruikt. Helemaal zonder extra kosten, door bijvoorbeeld gewoontes aan te passen. Of voor maximaal een paar tientjes door slimme bespaarhulpjes aan te schaffen. Maar ook vind je er tips waarmee je echt grote stappen zet zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Hulp bij betalen

De hoge energieprijzen maken het betalen van je energienota soms knap lastig. Het is goed om te weten dat er veel organisaties klaar staan om je te helpen. Online, met behulp van vrijwilligers of met professionele schuldhulpverleners. Wij vertellen je waar je hulp vindt.

 

Zo ontwikkelt zich de energieprijs

Na een jaar van enorme prijsstijgingen daalt de energieprijs nu hard. Onze nieuwe variabele energieprijzen per 1 april 2023 liggen daarom een stuk lager dan die van 1 januari 2023.

 

We laten je graag zien hoe de energieprijs zich ontwikkelt. Ook vertellen we waarom bepaalde dingen gaan zoals ze gaan op energiegebied.

 

Compensatie door de overheid

De overheid helpt bij het betaalbaar houden van je energierekening. Op Prinsjesdag zijn een aantal maatregelen bekend gemaakt:

  • Prijsplafond energie
  • Vaste korting van 190 euro in november en december
  • 1.300 euro tegemoetkoming voor huishoudens met een laag inkomen

Energie besparen

Direct besparen? Hier vind je handige tips waarmee je energie minder energie verbruikt. Helemaal zonder extra kosten, door bijvoorbeeld gewoontes aan te passen. Of voor maximaal een paar tientjes door slimme bespaarhulpjes aan te schaffen. Maar ook vind je er tips waarmee je echt grote stappen zet zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.


 

Hulp bij betalen

De hoge energieprijzen maken het betalen van je energienota soms knap lastig. Het is goed om te weten dat er veel organisaties klaar staan om je te helpen. Online, met behulp van vrijwilligers of met professionele schuldhulpverleners. Wij vertellen je waar je hulp vindt.

 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energienota kunnen terecht bij een speciaal tijdelijk noodfonds. DELTA Energie is er één partners van. Als je voor het Noodfonds in aanmerking komt, betaalt het fonds een deel van je energienota's die je tussen oktober 2022 en maart 2023 ontving.

Aanmelding en toetsing gaat volledig via het Noodfonds. Denk je in aanmerking te komen? Meld je dan aan via geldfit.nl/energie. Er is ook een speciale hulplijn voor vragen: 0800-0550.

Besparen start met inzicht in je verbruik

Als je wilt besparen op je energieverbruik is het belangrijk dat je weet wat je verbruikt. Wij helpen je graag bij het besparen van energie én geld. Daarom ontvang je iedere maand een verbruiksoverzicht van ons. Dit overzicht geeft direct feedback op het daadwerkelijke verbruik van de afgelopen maand. Ook kun je zien hoe jouw verbruik zich verhoudt tot dat van anderen.

Energieprijzen en de overheidsmaatregelen

Ook in 2023 springt de overheid bij om jouw energienota betaalbaar te houden. Vanaf 1 januari 2023 geldt het nieuwe prijsplafond voor stroom en gas en is er 1.300 euro compensatie voor huishoudens met een laag inkomen. Maar ook in 2022 heeft de overheid de gestegen energieprijzen gecompenseerd. Toen door een vaste korting van 190 euro in november en december en een verlaging van de energiebelasting en btw. De maatregelen van 2022 – zoals de btw verlaging en lagere energiebelasting - zie je nog terug op je jaarnota in 2023.

Veelgestelde vragen over de huidige energieprijzen en overheidsmaatregelen

Vanwege de onzekerheid op de energiemarkt, worden er nauwelijks nog vaste energiecontracten aangeboden. Om het risico voor energieleveranciers te beperken, kijkt de overheid samen met energieleveranciers naar een nieuwe regeling voor opzegvergoedingen bij een vast energiecontract (boete bij contractbreuk). In 2023 moet het daarom weer mogelijk worden je prijzen voor langere tijd vast te zetten, waardoor er meer zekerheid ontstaat. Zodra er meer bekend is, houden we je via deze pagina op de hoogte.

We hebben voor al onze klanten een nieuw, actueel termijnbedrag uitgerekend. Hierbij hebben we rekening gehouden met het prijsplafond en de andere overheidsmaatregelen in 2022 en 2023. Daarnaast hebben we naar je termijnbedrag van de afgelopen maanden gekeken en naar wat je op je jaarnota van 2023 bij zou moeten betalen of terug zou krijgen.

Heb je een contract met variabele prijzen? Dan hebben we ook onze prijsverlaging per 1 april 2023 in deze berekening meegenomen. Kon je termijnbedrag omlaag? Dan hebben we het in februari voor je verlaagd en betaal je vanaf maart dit nieuwe bedrag. De overheid heeft namelijk gevraagd aan energieleveranciers om de voordelen van het prijsplafond door te berekenen aan alle kleinverbruikers. Je kunt zelf beslissen of je je termijnbedrag wel of niet aanpast in MijnDELTA. Verlagen kan met 15% en verhogen kan een onbeperkt aantal keren met 100% (je kunt dus telkens verdubbelen).

We geven je op deze pagina meer uitleg zodat je zelf de keuze kunt maken die past bij jouw situatie. Let op: Is je termijnbedrag negatief? Dan kun je het op dit moment niet zelf verhogen. Je hoeft dan tot je jaarnota geen maandnota's te betalen. Bij je volgende jaarnota krijg je terug wat je eventueel teveel betaald hebt en berekenen we weer een nieuw termijnbedrag voor je.

Wij kopen, net als alle andere energieleveranciers, energie in op de groothandelsmarkt. Alle energieleveranciers betalen de marktprijzen voor de energie die ze daar inkopen. Wij dus ook. Lees meer over hoe DELTA inkoopt op de pagina ontwikkeling energieprijzen.

 

Bij DELTA zit je goed omdat we veilig inkopen. We verkopen pas energie nadat we die ingekocht hebben en niet andersom. Zo lopen wij én jij geen risico. Want als een energieleverancier failliet gaat zijn de klanten de grootste verliezers. Die worden verdeeld over alle andere energieleveranciers én je lopende contract vervalt. Óók als je een driejarig contract had met mooie lage prijzen. De wet bepaalt dat. Je krijgt dan een nieuw contract met de prijzen van dat moment. En die kunnen opeens flink hoger zijn.

1.300 euro compensatie voor huishoudens met een laag inkomen

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen extra steun om de hoge energieprijzen te compenseren: een energietoeslag van ongeveer 1.300 euro. Mensen die maximaal 1.310,05 euro (alleenstaande) of 1.871,50 euro (samenwonend) per maand verdienen, hebben recht op de energietoeslag van ongeveer 1.300 euro.

Die wordt in 2023, net als in 2022, via je gemeente uitbetaald. Ook het aanvragen van deze toeslag gaat via je gemeente. Studenten komen er niet voor in aanmerking, maar hebben soms wel recht op tegemoetkoming. Je leest meer over de energietoeslag op deze pagina.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Voor huishoudens die hiervoor in aanmerkingen komen wordt een deel van de energierekeningen betaald, vanuit de periode oktober 2022 t/m maart 2023. Aanmelding en toetsing gaat volledig via het Noodfonds. Klanten moeten zich zelf aanmelden bij dit Noodfonds via geldfit.nl/energie.

Veelgestelde vragen over de 1.300 euro compensatie

De energietoeslag kan aangevraagd worden via de gemeente. Voor meer informatie, bekijk de site van de overheid. 

Studenten komen niet in aanmerking voor de energietoeslag van ongeveer 1.300 euro. Studenten die in ernstige financiële problemen komen of dreigen te komen door de sterk stijgende energieprijzen, kunnen wel in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. 

 

 

Overstappen naar DELTA?

Vanwege de situatie op de energiemarkt bieden we op dit moment geen energiecontracten aan met een vaste looptijd. Je kan wel een energiecontract met onbepaalde looptijd (variabel contract) bij ons aanvragen of alvast de overstapwekker instellen.