Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.
Het is erg druk bij onze klantenservice. Bekijk hier de veel gestelde vragen van de afgelopen dagen of lees meer over het prijsplafond.

Krijg grip op je energiekosten

Een hoge energienota, wat nu?

De energiemarkt is nog steeds in beweging. Sinds 1 januari geldt er een prijsplafond voor energie. Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je leest hier onder andere hoe de energieprijs zich ontwikkelt en hoe je kunt besparen, bijvoorbeeld door inzicht in je verbruik. En waar je terecht kunt voor hulp van professionals bij het betalen van je energienota.

Stijgen of dalen? Zo ontwikkelt zich de energieprijs

De energieprijzen zijn continu in beweging. Dat hebben we in 2022 wel gezien. Na een ongekende prijspiek in de zomer volgenden forse dalingen in het najaar. Toch lagen de variabele energieprijzen van 1 januari 2023 hoger dan die van 1 juli of 1 oktober 2022. Wij leggen je uit hoe dat zit. En we kijken vooruit naar de energieprijzen in 2023.
Wat is het prijsplafond?

Sinds begin dit jaar is het prijsplafond van kracht. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan de maximale plafondprijzen die door de overheid zijn bepaald. De overheid heeft hier wel een maximale verbruiksgrens voor vastgesteld. Voor alle stroom en gas die je verbruikt tot die verbruiksgrens, geldt voor iedereen een vaste prijs per kWh stroom en kuub (m3) gas.

  • € 1,45 per kuub (m3) tot 1.200 m3 gas
  • € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh stroom

Stijgen of dalen? Zo ontwikkelt zich de energieprijs

De energieprijs gaat omhoog, de energieprijs gaat omlaag. Je hoort veel tegenstrijdige berichten. De waarheid ligt niet in het midden, het is beiden waar. De inkoopprijzen daalden in september en oktober flink, maar de variabele energieprijzen per 1 januari 2023 zijn toch hoger dan die van 1 juli of 1 oktober 2022. Wij leggen je uit hoe dat zit.

 

 

Compensatie door de overheid

De overheid helpt bij het betaalbaar houden van je energierekening. Op Prinsjesdag zijn een aantal maatregelen bekend gemaakt:

  • Prijsplafond energie
  • Vaste korting van 190 euro in november en december
  • 1.300 euro tegemoetkoming voor huishoudens met een laag inkomen

Energie besparen

Direct besparen? Hier vind je handige tips waarmee je energie kunt besparen. Helemaal zonder kosten, door bijvoorbeeld gewoontes aan te passen, voor maximaal een paar tientjes door slimme bespaarhulpjes aan te schaffen en tips waarmee je echt grote stappen kunt zetten. Bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Hulp bij betalen

De hoge energieprijzen kunnen het betalen van je energienota lastig maken. Maar er zijn veel organisaties die je daarbij kunnen helpen: online, met behulp van vrijwilligers of met professionele schuldhulpverleners. Wij vertellen je waar je terecht kunt.

 

Besparen start met inzicht in je verbruik

Als je wilt besparen op je energieverbruik is het belangrijk dat je weet wat je verbruikt. Wij helpen je graag bij het besparen van energie én geld. Daarom ontvang je iedere maand een verbruiksoverzicht van ons. Dit overzicht geeft direct feedback op het daadwerkelijke verbruik van de afgelopen maand. Ook kun je zien hoe jouw verbruik zich verhoudt tot dat van anderen.

1.300 euro compensatie voor huishoudens met een laag inkomen

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen extra steun om de hoge energieprijzen te compenseren: een energietoeslag van ongeveer 1.300 euro. Mensen die maximaal 1.310,05 euro (alleenstaande) of 1.871,50 euro (samenwonend) per maand verdienen, hebben recht op de energietoeslag van ongeveer 1.300 euro. Die wordt in 2023, net als in 2022, via je gemeente uitbetaald. Je kunt daarvoor dus niet bij DELTA terecht.

Veelgestelde vragen over de 1.300 euro compensatie

De energietoeslag kan aangevraagd worden via de gemeente. Voor meer informatie, bekijk de site van de overheid. 

Studenten komen niet in aanmerking voor de energietoeslag van ongeveer 1.300 euro. Studenten die in ernstige financiële problemen komen of dreigen te komen door de sterk stijgende energieprijzen, kunnen wel in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. 

 

 

Energieprijzen en de overheidsmaatregelen

Ook in 2023 springt de overheid bij om jouw energienota betaalbaar te houden. Vanaf 1 januari 2023 geldt het nieuwe prijsplafond voor stroom en gas en is er 1.300 euro compensatie voor huishoudens met een laag inkomen. Maar ook in 2022 heeft de overheid de gestegen energieprijzen gecompenseerd. Toen door een vaste korting van 190 euro in november en december en een verlaging van de energiebelasting en btw. De maatregelen van 2022 – zoals de btw verlaging en lagere energiebelasting - zie je nog terug op je jaarnota in 2023. 

Veelgestelde vragen over de huidige energieprijzen

Vanwege de onzekerheid op de energiemarkt, worden er nauwelijks nog vaste energiecontracten aangeboden. Om het risico voor energieleveranciers te beperken, kijkt de overheid samen met energieleveranciers naar een nieuwe regeling voor opzegvergoedingen bij een vast energiecontract (boete bij contractbreuk). In 2023 moet het daarom weer mogelijk worden je prijzen voor langere tijd vast te zetten, waardoor er meer zekerheid ontstaat. Zodra er meer bekend is, houden we je via deze pagina op de hoogte.

In MijnDELTA heb je de mogelijkheid om je maandelijkse termijnbedrag aan te passen. We adviseren alleen om hier terughoudend mee om te gaan. Het prijsplafond zorgt weliswaar voor een daling van de energiekosten bij klanten die nu een hogere prijs per kWh en m3 betalen dan de plafondprijs. Daartegenover staat een verlaging van de ‘vermindering energiebelasting’ en een stijging van de btw van 9% naar 21%. En een verhoging van de netbeheerkosten door de netbeheerders in 2023.

Hoe dit precies uitpakt is per klant verschillend. Krijg je binnenkort je jaarnota? Dan wordt er bij het vaststellen van je nieuwe termijnbedrag rekening gehouden met de actuele situatie, waaronder het prijsplafond. Wanneer blijkt dat je maandelijkse termijnbedrag te hoog was en je dus teveel betaald hebt, krijg je dat bij je jaarnota uiteraard terug. In februari 2023 zullen we klanten waarbij het termijnbedrag naar beneden bijgesteld kan worden informeren. Als er in de loop van 2023 nieuwe ontwikkelingen zijn, kunnen klanten altijd zelf in MijnDELTA hun termijnbedrag weer naar boven of verder naar beneden aanpassen.

Wij kopen, net als alle andere energieleveranciers, energie in op de groothandelsmarkt. Alle energieleveranciers betalen de marktprijzen voor de energie die ze daar inkopen. Wij dus ook. Lees meer over hoe DELTA inkoopt op de pagina ontwikkeling ontwikkeling energieprijzen.

Bij DELTA zit je goed omdat we veilig inkopen. We verkopen pas energie nadat we die ingekocht hebben en niet andersom. Zo lopen wij én jij geen risico. Want als een energieleverancier failliet gaat zijn de klanten de grootste verliezers. Die worden verdeeld over alle andere energieleveranciers én je lopende contract vervalt. Óók als je een driejarig contract had met mooie lage prijzen. De wet bepaalt dat. Je krijgt dan een nieuw contract met de prijzen van dat moment. En die kunnen opeens flink hoger zijn.

Overstappen naar DELTA?

Vanwege de situatie op de energiemarkt bieden we op dit moment geen energiecontracten aan met een vaste looptijd. Je kan wel een energiecontract met onbepaalde looptijd (variabel contract) bij ons aanvragen of alvast de overstapwekker instellen.