Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Een hogere energienota, wat nu?

Krijg grip op je energiekosten

De energieprijzen stijgen sinds het najaar van 2021 hard. De oorzaak en de gevolgen hiervan leggen we hier uit aan je. Steeds meer mensen hebben last van de nog steeds stijgende prijzen. Energie neemt een grotere hap uit je maandelijkse budget dan je gewend was.

Voor de één is dat geen probleem, voor de ander betekent het bezuinigen op minder belangrijke uitgaven. Maar er zijn ook huishoudens die er in financiële problemen door komen. De overheid wilt samen met de energieleveranciers de mensen zo goed als mogelijk helpen. Wij helpen je graag verder met de laatste ontwikkelingen, tips, informatie en kortingen en zetten je graag op het juiste spoor als je hulp nodig hebt van professionals.

Actueel:

Prinsjesdag 2022: de plannen van de overheid

De overheid doet in 2022 al het nodige om de gestegen energieprijzen te verzachten. Maar de steeds verder stijgende prijzen vragen om meer compensatie. Op Prinsjesdag 2022 heeft de overheid bekend gemaakt welke maatregelen genomen worden om in 2023 de hoge energienota te compenseren. Veel details zijn nog niet bekend, maar op hoofdlijnen kunnen we je vertellen wat de overheid in 2023 gaat doen om de energienota te verlagen.


Vraag & antwoord: Prijsplafond

Een prijsplafond houdt in dat je over je basisverbruik een vast tarief betaalt. Dit tarief wordt bepaald door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Verbruik je meer dan het basisverbruik, dan betaal je daarvoor het markttarief. Het prijsplafond zorgt er zo voor dat het basisverbruik voor veel mensen betaalbaarder wordt.

Wat het prijsplafond precies betekent voor je energierekening weten nog niet. Er moet namelijk nog veel worden uitgewerkt. We adviseren je dus ook om even te wachten met het aanpassen van je termijnbedrag.

We adviseren je daarmee te wachten. Op dit moment zijn nog lang niet alle details van de prijsplafonds bekend, dus we kunnen nu ook nog niet vertellen wat het voor jouw persoonlijke situatie betekent.

Het prijsplafond gaat per 1 januari in. De overheid en energieleveranciers hebben even nodig om dit allemaal goed te regelen. Het gaat namelijk om een oplossing die moet passen voor 7,5 miljoen huishouden. Dat is een flinke klus waar we met z’n allen hard aan werken.

Een basisverbruik kan je zien als een verbruiksbundel. Voor het verbruik binnen de bundel betaal je een lager tarief. Verbruik je energie buiten de bundel dan is dat duurder. Op die manier wordt de energie die we sowieso nodig hebben beter betaalbaar. Terwijl we tegelijkertijd gestimuleerd worden om energie te besparen.

Het basisverbruik is door het kabinet vastgesteld op 2400 kWh stroom en 1200 m3 gas. Dit basisverbruik geldt voor iedereen. Het maakt dus niet uit hoe groot je huis(houden) is. Minimaal de helft van alle huishoudens zit op dit basisverbruik of er zelfs onder.

Dit wordt nog bekend gemaakt. Zodra er meer duidelijk is hierover, zullen we dit delen op deze pagina.

 

 

Het prijsplafond geldt per 1 januari 2023 voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting en een verblijfsfunctie, bedoeld om te wonen, werken of verblijven. Het prijsplafond geldt alleen als je tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond.

Pas je termijnbedrag zelf aan in MijnDELTA

Heb je een contract met variabele prijzen en wil je voorkomen dat je moet bijbetalen? Pas dan zelf je maandelijkse termijnbedrag eenvoudig zelf aan in de MijnDELTA omgeving. Gewoon online, zonder dat je hoeft te bellen en in de wacht hoeft te staan. Het is heel druk bij onze klantenservice.

Heb je een vast contract dat pas in 2023 of 2024 afloopt? Dan hoef je niets te doen. Meer weten? Wij geven advies over wat je het beste kunt doen.

Energie besparen

Direct besparen? Hier vind je handige tips waarmee je energie kunt besparen. Helemaal zonder kosten, door bijvoorbeeld gewoontes aan te passen, voor maximaal een paar tientjes door slimme bespaarhulpjes aan te schaffen en tips waarmee je echt grote stappen kunt zetten. Bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.Hulp bij betalen

De stijgende energieprijzen kunnen het betalen van je energienota lastig maken. Maar er zijn veel organisaties die je daarbij kunnen helpen: online, met behulp van vrijwilligers of met professionele schuldhulpverleners. Wij vertellen je waar je terecht kunt.

 

De overheid helpt

De overheid helpt bij het betaalbaar houden van je energienota. Er zijn een aantal maatregelen genomen die de gestegen energieprijzen (deels) compenseren:

  • Korting op de energiebelasting
  • Tijdelijke verlaging btw op energie
  • Extra compensatie voor bepaalde groepen die het nodig hebben

Besparen start met inzicht in je verbruik

Als je wilt besparen op je energieverbruik is het belangrijk dat je weet wat je verbruikt. Wij helpen je graag bij het besparen van energie én geld. Daarom ontvang je iedere maand een verbruiksoverzicht van ons. Dit overzicht geeft direct feedback op het daadwerkelijke verbruik van de afgelopen maand. Ook kun je zien hoe jouw verbruik zich verhoudt tot dat van anderen.

Veelgestelde vragen over de huidige energieprijzen

In de herfst van 2021 stegen de energieprijzen vooral door een sterk toegenomen vraag en een achterblijvend aanbod van energie. De belangrijkste oorzaken daarvan waren: veel vraag naar energie omdat coronamaatregelen werden afgebouwd en de economische activiteit steeg; nog niet op peil gebrachte gasvoorraden na de koude eerste vier maanden van 2021; tijdelijk lagere gaswinning wereldwijd en geen gaswinning meer in Groningen. Eind 2021 liepen de energieprijzen verder op door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Rusland is immers een belangrijke gasleverancier voor Europa. Maar na de Russische inval in Oekraïne schoten de energieprijzen helemaal omhoog. Bovendien schroeft Rusland de afgelopen maanden de levering van gas aan Europa steeds verder terug. De landen in West-Europa hebben nog niet voldoende alternatieven voor het Russische gas en dus loopt de gasprijs verder op. Een kwestie van vraag en aanbod.

Nee, we passen niet tussentijds je maandelijkse termijnbedrag aan. Natuurlijk wordt op de jaarnota je termijnbedrag wel aangepast aan de actuele situatie. Als je dat wilt kun je wel zélf je termijnbedrag naar boven of beneden aanpassen in MijnDELTA.

Helaas niet. Wij kopen, net als alle andere energieleveranciers, energie in op de groothandelsmarkt. Alle energieleveranciers betalen meer voor de energie die ze daar inkopen. Wij dus ook. We verdienen er ook niet meer door. Het is vooral een hele vervelende, stressvolle situatie die een hoop onrust geeft. Voor onze klanten én voor ons.

Bij DELTA zit je goed omdat we veilig inkopen. We verkopen pas energie nadat we die ingekocht hebben en niet andersom. Zo lopen wij én jij geen risico. Want als een energieleverancier failliet gaat zijn de klanten de grootste verliezers. Die worden verdeeld over alle andere energieleveranciers én je lopende contract vervalt. Óók als je een driejarig contract had met mooie lage prijzen. De wet bepaalt dat. Je krijgt dan een nieuw contract met de prijzen van dat moment. En die kunnen opeens flink hoger zijn.

De overheid compenseert de gestegen energieprijzen door een daling van de energiebelasting in 2022. Voor een gemiddeld huishouden is die daling 400 euro. Dit bedrag bestaat uit twee delen: 230 euro door een stijging van de ‘Vermindering Energiebelasting’ van 460 naar 690 euro. Dit bedrag krijgt iedereen. Een daling van de energiebelasting op stroom. Die is afhankelijk van je verbruik. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik levert dit zo’n 170 euro op. Dit belastingvoordeel geldt voor iedereen, ook als je nu een contract met vaste prijzen hebt dat voorlopig nog niet afloopt. De korting op de energiebelasting verrekenen we op je jaarnota.

Ja, de overheid heeft tijdelijk de btw op energie verlaagd van 21% naar 9%. Die btw-verlaging ging in op 1 juli 2022 en duurt vooralsnog tot 31 december 2022. Ook het lagere btw-tarief op energie verrekenen we op je jaarnota. De tijdelijke btw-verlaging betekent dat een gemiddeld huishouden zo’n 20 euro per maand bespaart. Dat komt neer op 120 euro totaal tussen 1 juli en 31 december 2022.

De overheid maakte eind 2021 al bekend dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum een extra compensatie krijgen. Die was in eerste instantie 800 euro, maar is in de zomer van 2022 verhoogd naar 1.300 euro. Die compensatie verloopt niet via DELTA maar via je gemeente. Je komt hiervoor automatisch in aanmerking als je één van de volgende uitkeringen ontvangt: Bijstandsuitkering IOAW-uitkering IOAZ-uitkering Als je zo’n uitkering ontvangt hoef je geen actie te ondernemen om de compensatie van 1.300 euro te ontvangen. Die wordt automatisch door je gemeente aan je overgemaakt. Ontvang je geen bijstandsuitkering, IOAW- of IOAZ-uitkering heeft, maar heb je wel een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, neem dan contact op met je gemeente om te kijken of je voor de uitkering van 1.300 euro in aanmerking komt.