Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Vast of variabel energiecontract?

100% groene stroom en (groen) gas van DELTA

Vast of variabel energiecontract

Wanneer je een energiecontract afsluit, kun je kiezen tussen vaste en variabele energietarieven. Maar voordat je beslist of je voor een vast of variabel energietarief gaat kiezen, is het verstandig om te weten wat het verschil is tussen die twee. En wat is de beste keuze? Moet je je energietarieven vastzetten of niet? Wij geven antwoord op al je vragen.

Wat is een vast energiecontract?

Bij een vast energiecontract horen vaste energietarieven. Dat betekent dat je tijdens de looptijd van je contract een vaste prijs betaalt voor je stroom en gas. Het gaat hier om de vaste leveringskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt aan je energieleverancier voor gas, stroom én het vastrecht.

Het verschil tussen een vast en variabel tarief gaat alleen over de leveringskosten van gas en elektriciteit. Alle andere kosten, waaronder overheidsheffingen, netbeheerskosten, opslag duurzame energie en klimaattransitie (ODE) zijn voor beide energiecontracten hetzelfde. Je betaalt deze kosten rechtstreeks aan je energieleverancier, maar ze zijn bestemd voor de overheid en de netbeheerder. Deze kosten kun je niet vastzetten.

Wat is een variabel energiecontract?

Een variabel energiecontract heeft energietarieven die tijdens de looptijd van je contract kunnen veranderen; de leveringskosten voor gas en stroom kunnen dalen – en dat is gunstig - maar ze kunnen ook stijgen. Zekerheid krijg je dus niet als je voor een variabel contract kiest.

De variabele leveringstarieven worden bij de meeste energieleveranciers elk half jaar aangepast. Dat gebeurt op 1 januari en 1 juli. Er zijn ook energieleveranciers met kwartaal- en maandtarieven. Energieleveranciers mogen hun variabele tarieven tussentijds ook nog eens wijzigen. DELTA Energie past de variabele tarieven twee keer per jaar aan. De kosten die bestemd zijn voor de overheid en de netbeheerder worden bij de meeste energieleveranciers per 1 januari gewijzigd.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een vast energiecontract?

Wanneer je voor een vast energiecontract kiest, dan is een van de voordelen dat je er gedurende de looptijd geen omkijken meer naar hebt. Je weet wat je maandelijks moet betalen, en je komt niet voor verrassingen te staan want je hebt immers een gegarandeerde energieprijs. Die prijs mag in principe niet worden verhoogd gedurende de looptijd van je contract.

In veel gevallen is het dus gunstiger om te kiezen voor een vast energietarief. De jaarkosten zijn namelijk lager dan bij een energiecontract met variabele tarieven. Daarnaast krijg je bij een vast energiecontract vaak leuke welkomstkortingen. Er is ook een nadeel verbonden aan een vast energietarief, want je profiteert namelijk niet van prijsdalingen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een variabel energiecontract?

Bij een contract met variabele tarieven profiteer je van de energieprijzen die op dat moment gelden. Dat kan een voordeel zijn. Het nadeel is dat je maar een korte tijd weet wat je betaalt. Je tarief kan namelijk periodiek wijzigen. Wil je het verhoogde tarief niet betalen, dan kun je je huidige contract opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier. Je huidige energieleverancier moet je minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe energietarieven.

Energie vergelijken wanneer je over wilt stappen

Wil je overstappen naar een nieuwe energieleverancier, dan is het verstandig om eerst even wat onderzoek te doen. Bijvoorbeeld of je voor de levering van je energie (opnieuw) een vast of variabel contract kiest. Maar je kunt natuurlijk ook de energieprijzen met elkaar vergelijken. En naast het vergelijken van energie kosten, kun je ook wat research doen naar welke energieleveranciers groene stroom en groen gas aanbieden in plaats van grijze stroom en traditioneel gas. Want duurzaamheid is zeker ook het onderzoeken waard. DELTA Energie biedt 100% groene stroom, en je kunt kiezen voor normaal gas óf voor groen gas. Vergelijk daarbij ook eens de service die wordt geboden door de diverse energieleveranciers, want ook dat is belangrijk.

Overstappen naar DELTA Energie

Wil je groene energie aanvragen bij DELTA Energie? Dat kan! Neem contact op met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur via WhatsApp of telefonisch via 0118 22 55 00.

Heb je al een contract bij een energieleverancier? Ook dan kun je een energiecontract afsluiten bij DELTA Energie. Overstappen is heel makkelijk: geef de looptijd van je contract aan ons door, laat weten of je voor DELTA Groene Stroom of DELTA puur Zeeuws Groen kiest, en wij regelen de rest!

Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.

Wat onze klanten zeggen

 

Wind

Lekker uitwaaien! Of je wekt er stroom mee op.

Water

24/7 groene stroom uit de brute kracht van eb en vloed.

Zon

Zonnestroom uit de zonnigste provincie van het land.