Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Het stroometiket

Ontdek hier alles wat je erover moet weten

Wat is het stroometiket?

Het stroometiket. Misschien heb je het al vaker voorbij zien komen, of je hoort het nu voor het eerst. Hoe dan ook, als je gebruik wil maken van elektriciteit in je huis of in je bedrijf, doe je er goed aan het stroometiket van je energieleverancier te bekijken. Het is dan wel handig om te weten waar je eigenlijk naar kijkt. Daarom leggen we je hier uit wat het stroometiket precies is.

Het stroometiket uitgelegd

Het stroometiket vertelt je waar de stroom die jouw energieleverancier levert, vandaan komt. Het is een soort certificaat van oorsprong en geeft inzicht in de samenstelling van de elektriciteit. In andere woorden geeft het weer aan de hand van welke energiebronnen - zon, kernenergie, wind, biomassa, kolen, noem maar op - de stroom is opgewekt. Sinds 2005 worden energieleveranciers verplicht om hun klanten ieder jaar op de hoogte te brengen van de samenstelling van de stroom van het afgelopen jaar. Dit doen energieleveranciers aan de hand van het stroometiket. Bovendien moeten hierop ook de milieueffecten worden getoond. In één helder overzicht wordt het de klant duidelijk gemaakt welke stroom waar vandaan kwam, en welke effecten dat had.

Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.

Stroometiket vs. groencertificaat

Het stroometiket is niet te verwarren met het groencertificaat, oftewel de Garantie van Oorsprong (GvO). Dit is een keurmerk voor groene stroom. Je zou dus denken dat wanneer een energieleverancier dit keurmerk heeft, je sowieso groene stroom kunt verwachten. Niet helemaal. Je kunt namelijk als energiebedrijf ook GvO’s van andere bedrijven en landen overkopen, zonder zelf echt groene stroom te leveren. Een GvO is vaak een goede indicatie voor groene stroom, maar geeft dus geen garanties. Een aandachtspuntje dus!

Stroometiket DELTA Energie

Uiteraard hebben we bij DELTA Energie ook een stroometiket. Bij DELTA Energie leveren wij altijd 100% groene stroom aan al onze klanten. In ons stroometiket wordt helder uitgelegd hoe wij onze stroom opwekken en waar het vandaan komt. Zo kun je er in teruglezen dat wanneer je een energiecontract hebt bij ons, de stroom altijd uit hernieuwbare bronnen is opgewekt. Helemaal groen dus! Als we het ‘DELTA Puur Zeeuws Groen’ contract eens onder de loep nemen, zie je dat alle stroom lokaal in Zeeland wordt opgewekt. Met als voornaamste bronnen de zon en de wind. Een andere groene bron, die je terugziet onder het ‘DELTA Groene Stroom’ contract, is die van biomassa. Voor de opwekking van deze stroom maken we een uitstapje naar de biomassacentrale in Moerdijk. Hier wordt aan de hand van kippenmest stroom opgewekt.

Daarnaast kun je in ons stroometiket ook terugvinden hoeveel CO2 er wordt uitgestoten bij het opwekken van onze stroom. Ook de hoeveelheid radioactief afval wordt getoond. Bij DELTA Energie, met 100% groene stroom, is dit uiteraard nul.

Als je klant bent bij DELTA Energie vind je op iedere jaarnota terug hoe de groene stroom die jij hebt verbruikt is opgewekt. We bieden namelijk twee soorten groene stroom aan: 100% groene stroom die in Zeeland opgewekt is met de zon en de wind én 100% groene stroom uit Nederland, opgewekt met de wind, de zon en door verwerking van kippenmest. Lees hier meer over onze energiecontracten .