Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Netbeheerder

De netbeheerders van Nederland uitgelegd

De netbeheerders van Nederland uitgelegd

Net als een energieleverancier, heeft ook iedereen een net(werk)beheerder in Nederland. Nederland heeft zelfs één van de meest betrouwbare netten ter wereld. En dat is maar goed ook, want de netbeheerder regelt een hoop belangrijke zaken voor het elektriciteits- en gasnetwerk. Van onderhoud van het energienet tot veilig gas- en stroomgebruik bij jou thuis. Dat is een fijn gegeven, maar wat doet een netbeheerder nu precies? En welke netbeheerders zijn er? Hieronder geven wij antwoord op deze vragen. We hebben ook een overzicht van netbeheerders per regio voor je klaarstaan; wel zo gemakkelijk!

Wie is mijn netbeheerder?

Waar energiebedrijven vóór het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 zowel leverancier als beheerder waren, zijn deze taken nu opgesplitst. Jouw netbeheerder is dus niet hetzelfde bedrijf als je energieleverancier. Als consument ben je vrij om zelf een energieleverancier te kiezen; een netbeheerder daarentegen kies je niet zelf. Deze wordt bepaald aan de hand van de regio waar je woont. Het kan zelfs voorkomen dat je twee netbeheerders hebt. Eén voor elektriciteit, en één voor gas. Maar, vaker is het zo dat je één netbeheerder hebt voor zowel gas als elektriciteit. Wil jij antwoord op de vraag ‘Welke netbeheerder(s) heb ik?’, dan kun je op www.mijnaansluiting.nl of www.eancodeboek.nl precies zien wie de netbeheerder is in jouw regio voor gas en elektriciteit, maar ook voor bijvoorbeeld internet en tv. Je hoeft alleen je postcode plus huisnummer in te vullen en de website toont vervolgens de netbeheerders.

Netbeheerders in Nederland

Op dit moment zijn er slechts zes regionale netbeheerders in Nederland. Flink minder dus dan de ruim dertig energieleveranciers. Dit maakt een overzicht wel gemakkelijker! De drie grootste zijn Liander, Enexis en Stedin (Stedin is een fusie van netbeheerders Enduris en Stedin sinds januari 2022). Daarna komen Coteq, RENDO en Westland Infra.

Deze zes regionale netbeheerders zijn op hun beurt weer aangesloten op de nationale netten. Deze landelijke gas- en elektriciteitsnetten worden respectievelijk beheerd door de Nederlandse Gasunie (gastransportnetwerk) en TenneT (hoogspanning elektriciteitsnetwerk). De Nederlandse Gasunie neemt het transport van aardgas in Nederland op zich. Hiervoor hebben zij een uitgebreide gasinfrastructuur ontwikkeld waar de regionale netbeheerders vervolgens hun netten op aansluiten om het gas ook daadwerkelijk bij de gebruiker thuis te krijgen. De Nederlandse Gasunie is volledig eigendom van de Nederlandse overheid. Hetzelfde geldt voor TenneT. Ook zij zijn geheel in handen van de staat.

TenneT levert, net als de Gasunie, ook aan een groot deel van Duitsland. Het gehele elektriciteitsnet van TenneT beslaat zo’n 25.000 kilometer aan hoogspanningskabels. Dat is langer dan de gehele afstand tussen de Noord- en Zuidpool! Vanuit dit grote net worden de meeste regionale netten van stroom voorzien. In het begin van dit blog werd al even aangestipt dat we in Nederland een van de beste netten ter wereld hebben. En dat klopt, want TenneT levert met een zekerheid van 99,99963%. De kans dat de elektriciteit in jouw huis niet werkt vanwege het net, is dus ontzettend klein.

Provincie

Netbeheerder

Provincie

Netbeheerder

Groningen

Enexis

Zuid-Holland

Liander, Stedin, Westland Infra

Friesland

Enexis, Liander, Stedin

Flevoland

Enexis, Liander

Drenthe

Enexis, RENDO

Utrecht

Stedin

Overijssel

Coteq, Enexis, RENDO

Noord-Brabant

Enexis

Gelderland

Coteq, Liander, Stedin

Limburg

Enexis, Stedin

Noord-Holland

Liander, Stedin

Zeeland

Stedin

 

Wat is de rol van een netbeheerder?

De energieleverancier levert je stroom en gas. Dit wordt vervolgens aan de consument verkocht en via het netwerk van de netbeheerders geleverd. Voorheen konden de prijzen tussen netbeheerders van elkaar verschillen, door uiteenlopende ‘regiotoeslagen’.

Sinds 1 januari 2020 mogen energieleveranciers zelf bepalen of ze regiotoeslag rekenen, maar deze tarieven moeten overal gelijk zijn. Eventuele regiotoeslag in Groningen of Limburg verschillen dus niet langer van elkaar. Een losse rekening krijg je echter niet van je netbeheerder. Je betaalt jouw energieleverancier, en zij regelen de betaling met de netbeheerder voor hun werkzaamheden. De netbeheerkosten (en eventuele regiotoeslag) zitten dus al verwerkt in de energieprijs die jij betaalt aan je energieleverancier. Vaak merk je thuis dus vrijwel niets van een netbeheerder.

De werkzaamheden van een netbeheerder omvangen dus het transport van gas en elektriciteit en het onderhoud van de netten. Maar ook de aansluiting van bijvoorbeeld de energiemeter bij jou thuis wordt door de netbeheerder verzorgd. Bijna ieder huis beschikt tegenwoordig over een slimme meter. De meter kan, als jij daar toestemming voor geeft aan je energieleverancier, de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder op afstand. Hierdoor krijg jij beter inzicht in je verbruik, en kun je dus ook makkelijker bekijken waar je eventueel energie op zou kunnen besparen. De netbeheerder kan met zo’n slimme meter ook makkelijker en sneller een storing constateren en oplossen. Win-win!

Netbeheerder Zeeland en DELTA Energie

In Zeeland is Stedin de actieve netbeheerder. Stedin verzorgt het netbeheer voor meer dan 2,2 miljoen klanten in Zeeland én in de Randstad.

Bij DELTA Energie helpen we je graag met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bijvoorbeeld door ons ‘DELTA Puur Zeeuws Groen’ pakket aan te bieden, 100% groene stroom uit Zeeland en DELTA MixGroen Gas: een mix van 2% groen gas en 98 CO2 gecompenseerd aardgas. Voor elk DELTA MixGroen Gas contract draagt DELTA ook bij aan diverse Zeeuwse natuurprojecten.  Daarnaast hebben wij verschillende manieren om je te helpen om nog meer stappen naar een duurzamen leven te zetten.. Dit kan onder meer door het installeren van een warmtepomp of de aanleg van zonnepanelen, profiteer hierbij van de ‘Duurzame DELTA Deals’. Als klant krijg je namelijk aantrekkelijke kortingen op deze deals.

Ben je nog geen klant bij DELTA Energie? Overstappen is heel eenvoudig. Dit kun je gemakkelijk op deze pagina regelen. En uiteraard heb je recht op de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Heb je nog vragen voordat je de overstap wil maken? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen graag!

Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.