Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Van het gas af

Hoe maak je je woning gasvrij?

Hoe maak je je woning gasvrij?

Wil jij stappen zetten naar een duurzamer leven? Van het gas af stappen is een van de manieren waarop je dat kunt doen. Maar hoe ga je nu precies van het gas af in een bestaande woning? Je huis goed isoleren is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van het proces ‘geen gas meer in huis’. Ons stappenplan ‘Van het gas af’ helpt je goed op weg.

Wanneer van het gas af?

Je wilt van het gas af. Wanneer doe je dat? Als je van het gas af wilt in een bestaande woning, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Je kunt je hierbij het beste laten informeren door een professional zoals een gediplomeerde energieadviseur van DELTA Energie of een deskundig installateur. Zij kunnen je bijvoorbeeld advies geven over welke maatregelen je kan of moet nemen en welke volgorde logisch is voordat je van het gas af kan.

Wanneer gasvrij?
Factoren die een rol kunnen spelen bij die beslissing zijn onder andere de leeftijd en de conditie van je gasgestookte apparaten. Zijn ze aan vervanging toe? Dan is het misschien een goed moment om nu van het gas af te gaan. Zet duurzame stappen met een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.

Als je een goed geïsoleerde woning hebt, en je denkt: ‘ik wil van het gas af’, dan is het makkelijker om dat te doen dan wanneer je huis nog niet (goed) is geïsoleerd. Want isolatie is heel belangrijk wanneer je van het gas af wilt in een bestaande woning. Dit is echter wel vaak een grote kostenpost, aan de andere kant bespaart isolatie daarna veel en kun je het gemakkelijk terugverdienen. Om van het gas af te stappen kun je gelukkig wel gebruik maken van verschillende financiële regelingen, zoals subsidies, leningen en belastingvoordelen. Dat helpt zeker bij de vraag ‘wanneer moeten we van het gas af’.

Hoe van het gas af?

Je wilt je huis van het gas af, maar je vraagt je af ‘kan dat en zo ja, hoe doe ik dat?’ En misschien wil je ook wel weten hoeveel van het gas af gaat kosten. Voordat je van het gas af gaat in een bestaande woning, is het belangrijk om te kijken naar manieren om het energieverbruik in- en van je woning te verminderen. Waarom? Onder meer vanwege kostenbesparing, want op die manier heb je meer financiële ruimte om bijvoorbeeld te investeren in de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Op deze pagina lees je hoe we jou kunnen helpen bij de aanschaf van een warmtepomp. Fijn in verband met de ‘van het gas af kosten’! Op onze website kun je lezen hoe we jou kunnen helpen bij de aanschaf van een warmtepomp, het beste alternatief voor gas. Ook kun je er meer lezen over zonneboilers.

Hoe kan ik van het gas af
Het is ook belangrijk om voordat je helemaal van het gas af gaat een stappenplan op te stellen. Begin altijd met het checken van de isolatie. Of laat dit checken. Het gaat om dakisolatie, (buiten)muurisolatie en vloerisolatie (kruipruimte). Check ook het soort glas dat is aangebracht in de ramen. Want als je niet weet óf en hoe goed je huis is geïsoleerd, dan kun je de isolatie ook niet (laten) verbeteren. De beste beslissing is om eerst een gedegen energieadvies te laten opstellen door een deskundige energieadviseur. Eigenlijk is dat het beste alternatief voor gas!

Stappenplan 'Van het gas af'

  1. Isolatie Als je je huis van het gas af wilt hebben, moet het dus wel goed geïsoleerd zijn. Dat is belangrijk om het energieverbruik van je woning te laten afnemen. Hierdoor heb je minder energie nodig om je huis warm te houden. Je kunt verschillende isolatiemaatregelen nemen, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++ glas in de ramen.
  2. Goede ventilatie is heel belangrijk voor je gezondheid maar ook bij het verduurzamen van je woning. Verbeter daarom altijd voorafgaand aan de installatie van een warmtepomp of ander alternatief verwarmingssysteem de ventilatie in je woning, en zorg voor voldoende toevoer van verse lucht. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van winddruk-geregelde roosters of een ventilatie-unit (vraag gestuurd). Goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar ook voor de efficiëntie van de warmtepomp. En met slimme ventilatie is kou of tocht in je woning verleden tijd!
  3. Radiatoren. Bij de overstap naar een warmtepomp is het belangrijk om te laten controleren of de bestaande radiatoren groot genoeg zijn voor lagere temperaturen. Als de radiatoren te klein zijn, kan het systeem niet genoeg warmte afgeven om de woning goed te verwarmen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de radiatoren te vervangen of aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld door de radiatoren te vergroten, radiatoren bij te plaatsen of door het aanleggen van vloerverwarming. Bekijk bij de keuze voor een nieuw verwarmingssysteem altijd samen met een installateur de mogelijkheden en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.
  4. Ben je van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen en wil je je woning van het gas af? Dan is het verstandig om meteen te kiezen voor elektrisch koken op inductie. Op die manier ben je meteen beter voorbereid op het afscheid nemen van aardgas. Zorg er wel voor dat er in de meterkast een aparte groep en een leiding naar de keuken wordt aangelegd, zodat je zonder problemen kunt overstappen op een inductie kookplaat.
  5. De laatste stap van het aardgasvrij maken van je woning is het vervangen van je cv-ketel. Wanneer je huis goed geïsoleerd is en klaar is om van het gas af te gaan, zijn er verschillende opties om het te verwarmen. Welke opties dat zijn, is afhankelijk van het warmteplan voor jouw wijk. 
    Een warmtenet is een optie waarbij je geen warmtepomp nodig hebt en je waarschijnlijk ook geen radiatoren hoeft aan te passen, tenzij het warmtenet werkt met een lage temperatuur. Vergeet niet te informeren hoe jouw woning warm water voor de douche en keuken kan krijgen. Een zonneboiler of douche met warmteterugwinning zou een goede aanvulling kunnen zijn.

Duurzame DELTA Deals

Ook financieel gezien helpen we een handje, want met onze ‘Duurzame DELTA Deals’ ontvang je als vaste klant € 100,- korting op de aanschaf van isolatie. Kies je uiteindelijk voor twee of zelfs drie verschillende types? Dan ontvang je voor elke soort de korting.

DELTA Energie, jouw energiepartner

Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van duurzame stappen. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.