Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Stadsverwarming

Wat is stadsverwarming?

Wanneer je bent aangesloten op een warmtenet, heb je geen cv-ketel op gas nodig. Zo kun je jouw huis verwarmen zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Interessant, maar het roept ook enige vragen op. Want wat is een warmtenet precies? In dit artikel behandelen we vragen als ‘wat is stadsverwarming?’, ‘hoe werkt stadsverwarming’ en nog veel meer. Bovendien praten we over wat je moet weten van stadswarmte en stroom.

Wat is stadsverwarming en hoe werkt het?

Stadsverwarming is een ondergronds net van leidingen die warmte naar jouw huis vervoert. Maar wat betekent stadsverwarming praktisch voor jou? In het kort: in plaats van het feit dat ieder huishouden een eigen cv ketel heeft, staat er één grote stadsverwarming ketel vlakbij in de buurt. Ieder huis behoeft dan alleen een elektrische warmtewisselaar. Stadsverwarming wordt vervolgens per huis via de warmtewisselaar verdeeld. Enerzijds over de centrale verwarming, maar anderzijds krijg je ook warm water via stadsverwarming. Ongebruikt, afgekoeld water loopt terug naar de warmtebron en wordt opnieuw verwarmd. Deze warmte is afkomstig van de verbranding van afval of van aardwarmte. Een andere vorm is restwarmte van een elektriciteitscentrale of fabriek. Er wordt dus gebruik gemaakt van warmte die anders verloren zou gaan. Dit maakt het een duurzamer alternatief voor fossiele energie.

De ins- en outs van stadsverwarming

Veel mensen vragen zich af welke voor- en nadelen stadsverwarming heeft. Of blokverwarming en stadsverwarming hetzelfde zijn, en of het zin heeft om aanbieders van stadsverwarming te vergelijken. Hieronder zetten we het een en ander op een rijtje:

  1. Heeft stadsverwarming altijd dezelfde temperatuur?
    Nee. Verschillende warmtenetten leveren verschillende temperaturen. Er zijn vier categorieën. De laagste temperatuur is tussen de 10 tot 30 graden. De hoogste zijn warmer dan 75 graden. Een simpele vuistregel: hoe lager de temperatuur, hoe beter jouw huisisolatie moet zijn. Heb je geen warm water, ondanks stadswarmte? Inspecteer dan jouw isolatie. Kortom, of je nou stadsverwarming in Amsterdam, of stadsverwarming in Leiden, of waar dan ook hebt, check altijd de temperatuur. Zo weet je precies of het beschikbare warmtenet ook geschikt is voor jouw huis. Heb je een betere isolatie nodig? Bij DELTA Energie bieden we verschillende duurzame oplossingen. We helpen je graag. En als DELTA klant krijg je ook nog eens € 100,- aanschafkorting!

  2. Aanmelden stadswarmte, hoe zit dat?
    Heeft jouw buurt een warmtenet? Dan kun je hiervoor kiezen in plaats van voor gas. Dit gaat echter anders dan bij een gascontract, waar verschillende leveranciers zijn. Een warmtenet heeft één eigenaar; daar heb je geen keuze in. Omdat er geen concurrentie is, worden prijzen beschermd door afspraken in de Warmtewet. Hier staat onder andere een maximaal rendement van stadsverwarming voor de warmtenet eigenaar in. Bovendien mogen de kosten in ieder geval niet hoger worden dan de gasprijzen. Vaak kun je op de website van de gemeente kijken of er een warmtenet in jouw buurt beschikbaar is, en hoe je je hiervoor inschrijft.

  3. Stadsverwarming aanleggen, hoeveel werk is dat?
    Als er nog geen stadsverwarming aansluiting bij jouw huis is en je hier wel voor in aanmerking komt, is het mogelijk dit aan te leggen. Het nodige graafwerk wordt gedaan. Daarnaast wordt ook de gasaansluiting verwijderd, en de gasmeter kan de kast uit. In plaats daarvan wordt een warmtewisselaar geplaatst. Hierop kun je ook jouw energieverbruik lezen. Soms wordt er verwezen naar de aanleg van blokverwarming. Laat je niet verwarren: blokverwarming en stadsverwarming lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Bekijk dus goed of het wel om stadsverwarming gaat.

  4. Stadsverwarming vs cv ketel, wat is duurzamer?
    Een groot voordeel van je aanmelden bij stadsverwarming is de hoeveelheid CO2 die je bespaart: ongeveer 60% minder dan wanneer ieder huis een eigen cv ketel op aardgas heeft. Maar, let goed op waar het warmtenet haar energie vandaan haalt. In sommige gevallen is dit toch nog aardgas, en dan vervalt het duurzame jasje. Daarnaast hangt de duurzaamheid af van de stroom die de stadswarmte-warmtewisselaar gebruikt. Hoe groener je stroom, hoe duurzamer!

Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.

Alleen stroom afnemen bij DELTA Energie

Er valt dus best wat te zeggen voor stadsverwarming. Maar hoe zit het met stadswarmte en stroom? Let op: je hebt naast stadsverwarming nog wel stroom nodig om de warmtewisselaar en andere apparaten in jouw huis te kunnen gebruiken. DELTA Energie heeft geen warmtenet. Wel bieden we de mogelijkheid om alleen stroom bij ons af te nemen. Speciaal voor mensen die de keuze voor een warmtenet hebben gemaakt. Of gas bij een andere leverancier vandaan halen. Tip: bekijk hier ons aanbod. Onze stroom is 100% groen.