Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Alles over je termijnbedrag

Overheidsmaatregelen die invloed hebben op je termijnbedrag

Ook in 2023 springt de overheid bij om jouw energienota betaalbaar te houden. Vanaf 1 januari 2023 geldt het nieuwe prijsplafond voor stroom en gas. In 2022 heeft de overheid de gestegen energieprijzen gecompenseerd. Toen onder andere door een verlaging van de energiebelasting en btw. Al deze maatregelen hebben invloed op jouw termijnbedrag gehad in 2022. En dus ook op je termijnbedrag voor 2023.

Vanaf 1 januari geldt voor heel 2023 een prijsplafond. Het prijsplafond heeft een positief effect op je energiekosten. Let op: dit geldt alleen tot de verbruiksgrenzen van het prijsplafond. Daarnaast zijn de energieprijzen in het eerste kwartaal van 2023 gedaald. Als je een energiecontract met variabele prijzen hebt, zorgt dit ook voor lagere kosten. De zachte winter en besparingen hebben bij veel huishoudens ook nog een positief effect.

De volgende drie aanpassingen zorgen juist voor een verhoging van je energiekosten:

  • ​de btw gaat weer terug naar het oude niveau – van 9% in 2022 naar 21% in 2023
  • de standaardkorting op de energiebelasting gaat omlaag in 2023 
  • ​de netbeheerkosten stijgen (aangekondigd door de netbeheerders)​​

Een nieuw en actueel termijnbedrag vanaf maart

Per situatie is het effect van al deze maatregelen samen verschillend. We hebben voor al onze klanten een nieuw, actueel termijnbedrag uitgerekend. Hierbij hebben we ook rekening gehouden met je termijnbedrag van de afgelopen maanden en gekeken naar wat je op je jaarnota van 2023 bij zou moeten betalen of terug zou krijgen. Als je een contract hebt met variabele prijzen hebben we ook rekening gehouden met onze prijsdaling per 1 april. 

Kon je termijnbedrag omlaag?

Dan hebben we het in februari voor je verlaagd en ga je vanaf maart je nieuwe termijnbedrag betalen. De overheid heeft namelijk gevraagd aan energieleveranciers de voordelen van het prijsplafond door te berekenen aan alle kleinverbruikers. Met dit nieuwe termijnbedrag kom je bij je volgende jaarnota ongeveer uit op 0 euro.

Advies om termijnbedrag te verhogen

Als onze berekening liet zien dat je bij je volgende jaarnota moet bijbetalen, heb je van ons begin maart een advies gekregen om je termijnbedrag te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld komen door de eerdere stijgingen van de energieprijzen sinds je laatste jaarnota of omdat je zelf je termijnbedrag verlaagd hebt in de afgelopen periode.

Aanpassing termijnbedrag per situatie

We geven je per situatie meer uitleg zodat je zelf de juiste keuze kunt maken. Maar let op: de energiemarkt blijft in beweging en dus kan je termijnbedrag in de loop van het jaar weer verouderd zijn. Ook het moment van je volgende jaarnota heeft grote invloed op de aanpassing die we hebben gedaan in je termijnbedrag. Als je je volgende jaarnota in de komende maanden ontvangt, kan je termijnbedrag een stuk lager uitvallen dan verwacht. Op je jaarnota wordt je termijnbedrag dan opnieuw berekend.

Periodiek termijnbedragadvies

Ken je ons periodieke termijnbedragadvies al? Daarmee krijgt je van ons geregeld advies over de hoogte van je termijnbedrag. Je kunt dit aanzetten in MijnDELTA. Zes maanden na het aanzetten hebben we genoeg verbruiksgegevens verzameld om je een passend advies te kunnen geven. Je kunt dan op elk moment of op basis van ons periodiek advies per mail of brief zelf je termijnbedrag aanpassen. Handig als er bijvoorbeeld iets veranderd is in je energieverbruik. 

Wat is een termijnbedrag?

 Het termijnbedrag is het bedrag dat je elke maand aan ons betaalt. Je verbruikt vaak in de winter meer energie dan in de zomer. Je termijnbedrag is wel elke maand hetzelfde. Dit komt omdat het een voorschot is.

Hoe word je termijnbedrag opgebouwd?

Je termijnbedrag is opgebouwd uit een deel variabele kosten en een deel vaste kosten. De variabele kosten zijn afhankelijk van je verbruik. Dit zijn de leveringskosten, overheidsheffingen en btw.  De vaste kosten zijn de leveringskosten en netbeheerkosten. Deze bepaalt de netbeheerder, maar betaal je als kleinverbruiker via je leverancier. Dit zijn vaste bedragen per jaar per aansluiting.

Veelgestelde vragen over het termijnbedrag

Als je termijnbedrag goed geschat is én er in je energieprijs of je energieverbruik niets is veranderd, dan hoef je op de je jaarnota niets bij te betalen. Omdat ook het prijsplafond en de overheidsmaatregelen uit 2022 nog invloed kunnen hebben op je termijnbedrag, raden we je aan om je energieverbruik extra goed in de gaten te houden. Dit kun je doen via MijnDELTA. Zo wordt de kans op vervelende verrassingen bij de jaarnota een stuk kleiner.

Je verbruik, het prijsplafond, de hogere netbeheerkosten en het feit dat de energiebelasting en btw op energie per 1 januari terug zijn op het oude niveau hebben invloed op je energiekosten bij een vast contract. In de meeste gevallen verandert er overigens niet veel, tenzij je je termijnbedrag zelf bewust lager hebt gezet of als je veel meer energie hebt verbruikt.

Je verbruik, het prijsplafond, de hogere netbeheerkosten en het feit dat de energiebelasting en btw op energie per 1 januari terug zijn op het oude niveau hebben invloed op je energiekosten bij een vast contract. In de meeste gevallen verandert er overigens niet veel, tenzij je je termijnbedrag zelf bewust hoger hebt gezet of als je veel minder energie hebt verbruikt.

Ja, dat kan. De overheid heeft ons verplicht je termijnbedrag te verlagen om zo de voordelen van het prijsplafond direct door te berekenen. Kon je termijnbedrag omlaag, dan hebben we het voor je verlaagd. Als je dat niet wilde, kun je dit zelf een onbeperkt aantal keren met 100% procent verhogen (dus verdubbelen) in MijnDELTA.

De termijnbedrag-aanpassing geldt voor de maanden tot je jaarnota. Daarna krijg je van ons een nieuw termijnbedragadvies. Dat doen we elk jaar als je je jaarnota krijgt.

Let op: de energiemarkt blijft in beweging en dus kan je termijnbedrag in de loop van het jaar al weer verouderd zijn. Ook het moment van je volgende jaarnota heeft grote invloed op je nieuwe termijnbedrag. Als je je volgende jaarnota al in de komende maanden ontvangt, kan het advies een stuk lager uitvallen van verwacht. Op je jaarnota wordt je termijnbedrag dan opnieuw berekend.

We hebben rekening gehouden met je termijnbedrag van de afgelopen maanden en gekeken naar wat je op je jaarnota van 2023 bij zou moeten betalen of terug zou krijgen. Het prijsplafond, de zachte winter, eventuele energiebesparing en bij een variabel contract ook de nieuwe lagere prijzen, zorgen er samen voor dat de stijging van je energiekosten– door de andere drie maatregelen lager uitvalt. Per situatie is het effect van al deze maatregelen samen verschillend. We hebben voor al onze klanten en nieuw, actueel termijnbedrag uitgerekend.

Ja, je termijnbedrag is inclusief huur voor zonnepanelen, een warmtepomp of een cv-ketel of een onderhoudsabonnement. Je ziet de huur en/of het onderhoudsabonnement wel apart terug op je maandnota. 

Nee, hier is geen rekening mee gehouden, omdat deze prijzen toen nog niet bekend waren. Je kunt in MijnDELTA je termijnbedrag zelf aanpassen als je wilt. Je kunt je advies onbeperkt met 100% verhogen (dus verdubbelen). Of met 15% verlagen. 

Je kunt altijd je termijnbedrag zelf aanpassen in MijnDELTA. Je kunt het een onbeperkt aantal keren verhogen met 100% (dus verdubbelen) of met 15% verlagen. Maar let op: de energiemarkt blijft in beweging en dus kan je termijnbedrag in de loop van het jaar weer verouderd zijn.