Energiebelastingen: hoe zit het?

Bekijk hoe je energierekening is opgebouwd

In 2020 moet 14 procent van de energie die wij in Nederland gebruiken duurzaam opgewekt zijn. In 2050 moet de volledige energievoorziening duurzaam zijn. Dat kost natuurlijk geld! Om je aan te zetten tot energiebesparing en om de ommezwaai naar duurzame energie te betalen heft de overheid daarom energiebelasting.

Verhoog alvast je termijnbedrag

Een gemiddelde stijging van de energiebelastingen van bijna 140 euro op jaarbasis is niet mis. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Pas je maandelijkse termijnbedrag dat je aan DELTA betaalt eenvoudig aan in MijnDELTA. Zo voorkom je dat je bij moet betalen als je je jaarnota van DELTA ontvangt. Wij adviseren, als je geen grote veranderingen in je energieverbruik verwacht, je termijnbedrag met 12 euro per maand te verhogen.

Ga naar MijnDELTA

Energiebelastingen: hoe zit het?

Er zijn twee energiebelastingen: Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Beiden stijgen de laatste jaren sterk. Dat zal de komende jaren niet anders zijn. Het totaalbedrag op de jaarnota van je energieleverancier stijgt dus meestal ook. Nu is al duidelijk dat een gemiddeld huishouden (met een verbruik van 2.500 kWh stroom en 1.100 m³ gas) in 2019 bijna 140 euro meer aan energiebelastingen gaat betalen.

Het maakt niet uit of je een energiecontract met vaste prijzen hebt of niet, de energiebelastingen stijgen voor iedereen. Zo’n 41 procent van je energierekening bestaat uit Energiebelasting, ODE en btw. Jouw energieleverancier (ook DELTA) is verplicht om deze belastingen te innen via je energierekening. Vervolgens draagt de energieleverancier deze belastingen direct weer af aan de overheid. In de infographic hieronder zie je hoe je energierekening is opgebouwd. Daarna zetten we de verschillende soorten belasting op een rijtje.