Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Krijg grip op je energiekosten

Een hoge energienota, wat nu?

Wil je meer grip krijgen op je energiekosten? Dat kan! Bijvoorbeeld door inzicht in je verbruik of door onze bespaartips. Heb je eventueel hulp nodig bij het betalen van je energienota? Op deze pagina lees je waar je terecht kunt voor hulp. Ook lees je op deze pagina meer over het prijsplafond wat in 2023 van kracht was.

Periodiek termijnbedragadvies

Ken je ons periodieke termijnbedragadvies al? Daarmee krijg je van ons geregeld advies over de hoogte van je termijnbedrag. Je kunt dit aanzetten in MijnDELTA.

 

Zes maanden na het aanzetten hebben we genoeg verbruiksgegevens verzameld om je een passend advies te kunnen geven. Je kunt dan op elk moment of op basis van ons periodiek advies per mail of brief zelf je termijnbedrag aanpassen. Handig als er bijvoorbeeld iets veranderd is in je energieverbruik. 

 

Energie besparen

Direct besparen? Hier vind je handige tips waarmee je minder energie verbruikt. Helemaal zonder extra kosten, door bijvoorbeeld gewoontes aan te passen. Of voor maximaal een paar tientjes door slimme bespaarhulpjes aan te schaffen. Maar ook vind je er tips waarmee je echt grote stappen zet zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Hulp bij betalen

De hoge energieprijzen maken het betalen van je energienota soms knap lastig. Het is goed om te weten dat er veel organisaties klaar staan om je te helpen. Online, met behulp van vrijwilligers of met professionele schuldhulpverleners. Wij vertellen je waar je hulp vindt.

 

Besparen start met inzicht in je verbruik

Als je wilt besparen op je energieverbruik is het belangrijk dat je weet wat je verbruikt. Wij helpen je graag bij het besparen van energie én geld. Daarom ontvang je iedere maand een verbruiksoverzicht van ons. Dit overzicht geeft direct feedback op het daadwerkelijke verbruik van de afgelopen maand. Ook kun je zien hoe jouw verbruik zich verhoudt tot dat van anderen.

Wat is het prijsplafond?

In 2023 gold het prijsplafond voor energie nog. Met het prijsplafond betaalde je voor energie niet meer dan de maximale plafondprijzen die door de overheid waren bepaald.

Er was wel een verbruiksgrens. Voor alle stroom en gas die je verbruikte tot die verbruiksgrens, betaalde je de vaste prijsplafondprijs per kWh stroom en kuub (m3) gas.

  • 1,45 euro per kuub (m3) tot 1.200 m3 gas
  • 0,40 euro per kWh tot 2.900 kWh stroom

Energieprijzen en de overheidsmaatregelen

Op Prinsjesdag 2023 heeft de overheid onder andere de energiemaatregelen voor 2024 gepresenteerd. Hier moet door de Tweede Kamer nog over gestemd worden, maar ze hebben aangekondigd dat er voor 2024 geen prijsplafond zal gelden. Wel wordt het Tijdelijk Noodfonds Energie verlengd. Daarnaast stijgt de energiebelasting op gas en gaat de energiebelasting stroom juist omlaag. De vermindering energiebelasting stijgt licht. Je leest hier meer over op onze pagina over energiebelastingen. Let op: de Tweede Kamer moet nog stemmen over de maatregelen voor 2024, de plannen zijn dus nog niet definitief.

In 2023 geldt het prijsplafond voor stroom en gas en is er een wetsvoorstel ingediend voor 1.300 euro compensatie voor huishoudens met een laag inkomen. Het prijsplafond zie je ook nog terug op je jaarnota in 2024.

Maar ook in 2022 heeft de overheid de gestegen energieprijzen gecompenseerd. Toen door een vaste korting van 190 euro in november en december en een verlaging van de energiebelasting en btw. De maatregelen van 2022 – zoals de btw-verlaging en lagere energiebelasting - zie je nog terug op je jaarnota in 2023.

Veelgestelde vragen over de huidige energieprijzen en overheidsmaatregelen

Wij kopen, net als alle andere energieleveranciers, energie in op de groothandelsmarkt. Alle energieleveranciers betalen de marktprijzen voor de energie die ze daar inkopen. Wij dus ook. Uiteraard kiest elke energieleverancier zijn eigen inkoopstrategie, sommige partijen kopen ver vooruit in, andere wachten tot het laatste moment. Elke strategie kent zijn eigen risico's, voor- en nadelen. DELTA kiest voor betrouwbaarheid en zal geen onverantwoorde risico's nemen.

1.300 euro compensatie voor huishoudens met een laag inkomen

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen extra steun om de hoge energieprijzen te compenseren: een energietoeslag van ongeveer 1.300 euro. Mensen die maximaal 1.310,05 euro (alleenstaande) of 1.871,50 euro (samenwonend) per maand verdienen, hebben recht op de energietoeslag van ongeveer 1.300 euro.

Die wordt in 2023, net als in 2022, via je gemeente uitbetaald. Ook het aanvragen van deze toeslag gaat via je gemeente. Je kunt de eenmalige energietoeslag 2023 helaas nog niet aanvragen. Voor deze toeslag is op 3 juli 2023 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede en Eerste kamer moeten hier nog over beslissen. Je leest meer over de energietoeslag op deze pagina.

Heropening Tijdelijk Noodfonds Energie

In 2023 gold er een Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens die hun energiekosten niet konden betalen. Als je hiervoor in aanmerking kwam, werd uit dit fonds een deel van je energierekening betaald. Op dit moment is het Noodfonds 2023 gesloten, maar de overheid heeft op Prinsjesdag 2023 aangekondigd dat ze in 2024 opnieuw een Noodfonds willen openen. De overheid en de energieleveranciers praten hier nog over. We houden je hier op de hoogte.