Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Zonnepanelen: dit kunnen ze opbrengen

De kosten en opbrengsten van zonnepanelen via DELTA Energie

Zonnepanelen: dit kunnen ze opbrengen

Zonnepanelen zijn bekend als een groene en financieel voordelige oplossing voor elektriciteit. Hoewel dit erg interessant is, vereist de aanschaf wel een bepaalde investering. Het is daarom prettig om ervoor te zorgen dat de opbrengst van deze investering zo hoog mogelijk is. Helaas weten niet veel mensen dat ze hier zelf een aanzienlijke bijdrage aan kunnen leveren. In dit artikel delen wij tips en aanbevelingen om jouw opbrengst van zonnepanelen te maximaliseren.

Er zijn diverse factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

  1. Aantal zonnepanelen. Acht, tien of twaalf zonnepanelen? Het ligt voor de hand: hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe hoger de opbrengst van jouw zonnepanelen per dag of per jaar is. De grootte van jouw dak is echter een vast gegeven. De experts van onze partner installateur Saman Groep berekenen hoeveel panelen er op jouw dak passen en er nodig zijn voor jouw situatie. Daarbij wordt natuurlijk rekening gehouden met hindering door een schoorsteen of schaduwplek.
  2. Vermogen. Er zijn veel verschillende soorten en maten zonnepanelen beschikbaar op de markt, waardoor de opbrengst per paneel kan variëren. Bij DELTA Energie bieden we momenteel twee typen zonnepanelen aan met een gemiddeld vermogen van 370 tot 385 watt per stuk. Hiermee kun je op jaarbasis een hoeveelheid stroom opwekken van ongeveer 350 tot 365 kWh. Hierdoor kun je zeker zijn van een hoge opbrengst van je investering, en de grootste hoeveelheid groene stroom opwekken voor jouw huishouden. Bovendien garanderen wij op onze zonnepanelen met een garantie van 25 jaar, zodat je zonder zorgen kunt genieten van je groene energiebron.
  3. Het weer. De maand mei wordt vaak beschouwd als de beste maand voor het opwekken van stroom met zonnepanelen, ondanks dat je zou denken dat hoe warmer hoe meer zon en dus hoe meer opbrengst. Dit komt omdat zonnepanelen het best functioneren bij temperaturen onder 25 graden. Hogere temperaturen en bewolking kunnen leiden tot een afname in efficiëntie van de panelen. Echter, zelfs op bewolkte dagen wekken de panelen nog stroom op. Dus zelfs als het niet de warmste maand is, is de maand mei vaak nog steeds de beste maand voor de opbrengst van jouw zonnepanelen.
  4. Ligging. Hoe jouw dak zich positioneert ten opzichte van de zon heeft veel invloed op de werkelijke opbrengst van de zonnepanelen. Een dak gericht op het zuiden levert gemiddeld 20% meer stroom op dan een dak op het oosten of westen. Daarnaast is de hoek waarin de zonnepanelen liggen ook van belang. De ideale hoek is 35 graden. Dan vangen de panelen het meeste zonlicht. Je doet er slim aan om alle mogelijkheden te bekijken, mogelijk heb je bijvoorbeeld een schuur die gunstiger ligt voor de zonnepanelen en dan kan het interessant zijn om je zonnepanelen daar te laten plaatsen voor een hogere opbrengst.
  5. Schone panelen. Het is van groot belang om zonnepanelen regelmatig te reinigen om optimale opbrengst te behalen. Schone zonnepanelen zorgen ervoor dat de zonnestralen ongehinderd de panelen kunnen bereiken, wat leidt tot een hogere opbrengst. Vuildeeltjes zoals stof, bladeren, en vogelpoep op de panelen kunnen de opbrengst aanzienlijk verminderen. Daarnaast kan vuil ook leiden tot oververhitting van de panelen, wat op termijn kan leiden tot een afname in de efficiëntie en levensduur van de panelen. Door regelmatig te reinigen, kan de opbrengst fors verhoogd worden. Het is daarom van groot belang om de panelen regelmatig schoon te houden om ervoor te zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk werken en een maximale opbrengst opleveren.

Gemiddelde opbrengst van zonnepanelen

Het is belangrijk om te weten dat de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de hiervoor beschreven voorbeelden. De opbrengst per paneel is de laatste jaren fors verhoogd door de vooruitgang in technologie. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan, om een berekening te laten maken van de gemiddelde te verwachten opbrengst in jouw situatie.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Een begrijpelijke vraag wanneer je nadenkt over zonnepanelen. Het antwoord is voor iedereen anders en hangt sterk af van jouw verbruik. Om antwoord te vinden op deze vraag is het dan ook slim om je energiebehoefte te bepalen. Het gemiddelde stroomverbruik per jaar voor een vier-persoons huishouden is 3500 kWh. Dit is een prima richtlijn. Maar als je een groter of kleiner huishouden hebt, zullen je behoeften anders liggen.

Bovendien hangt het niet alleen af van het aantal personen. Ook de apparaten in huis zijn van invloed op je stroomverbruik. Een verouderde koelkast heeft een hoger verbruik dan een moderne met een hoog energielabel. Het is ook belangrijk om mee te nemen of je altijd op kantoor werkt, of thuis. Of daar tussenin. Via MijnDELTA kun je jouw maandelijkse verbruiksoverzicht raadplegen. Zo kun je gemakkelijker bepalen wat jouw energiebehoeften zijn.

Het is daarnaast ook slim om naar de toekomst te kijken. Is er een nieuw gezinslid op komst, of denk je de overstap te maken naar elektrisch rijden? Dan zal je energiebehoefte hoger worden. Het is voor jou financieel voordeliger alle benodigde zonnepanelen in één keer te laten plaatsen. Zo voorkom je dubbele kosten.

Terugverdientijd

De terugverdientijd verwijst naar de benodigde periode om de aanschaf- en installatiekosten van zonnepanelen terug te verdienen met zelf opgewekte stroom. Je kunt deze niet precies uitrekenen, vanwege vele factoren die er invloed op hebben. Denk aan uiteenlopende prijzen, installatiekosten, aantal zonuren, energieprijs, kwaliteit zonnepanelen, et cetera. Wel kunnen we met zekerheid zeggen: hoe eerder jij zonnepanelen aanschaft, hoe eerder je kan beginnen met je eigen energie opwekken. En dus met terugverdienen! Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan om inzicht te krijgen in de te verwachten terugverdientijd voor jouw persoonlijke situatie.

Zonnepanelen via DELTA Energie

Er zijn dus veel verschillende factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen. Niet op allemaal kun je invloed hebben, denk aan de grootte van jouw dak en het weer. Maar de juiste zonnepanelen nemen, ze schoonhouden en een voordelige prijs betalen liggen wél binnen jouw keuzemogelijkheden. Zeker als je zonnepanelen aanschaft bij DELTA Energie. In samenwerking met partner Saman Groep, bieden we twee typen zonnepanelen aan. Wij verzekeren jou van een goede prijs middels onze ‘Duurzame DELTA Deals’. Dit zijn aanbiedingen speciaal voor onze klanten. Voor zonnepanelen geldt dat je 100 euro korting krijgt op de aanschaf!

Zie je het niet zitten om de investering in één keer te doen? Geen probleem. Bij DELTA Energie vinden we dat duurzaamheid voor iedereen is. Daarom kun je de zonnepanelen huren voor een maandelijks bedrag. Uiteraard ontvang je ook dan korting als klant, 2,50 euro per maand. Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op. Samen bekijken we de mogelijkheden!

Leverbaar in Zeeland en omgeving

Let op: zonnepanelen van DELTA zijn leverbaar in het op de kaart oranje gekleurde gebied.