Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Opbouw van je energieprijs

Waar betaal je eigenlijk voor? En aan wie je betaal je wat?

De prijs die je betaalt voor groene stroom en gas is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Dat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een rekenvoorbeeld. Hieronder zie je wat een gemiddeld huishouden in 2024 betaalt voor energie en welke bedrijven en instellingen hierbij betrokken zijn. Lees hier alles over je termijnbedrag.

Zo wordt je energierekening opgebouwd...

 

Uitgangspunten rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit van variabele leveringsprijzen. Als je daarvoor kiest veranderen je leveringskosten in principe elk half jaar (bij DELTA kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen je leveringskosten langere tijd vast te zetten). De energiebelasting en de netbeheerkosten worden jaarlijks bepaald; de wijziging is meestal per 1 januari.

 

 

 

 

Voorbeeld stroomkosten

Een huishouden dat jaarlijks 1.950 kWh stroom verbruikt, een enkeltariefmeter en een normale consumentenaansluiting van 3 x 25 Ampère heeft (dit staat op je elektriciteitsmeter) betaalt €624,86 per jaar (1256,25voor vermindering energiebelasting van €631,39*).

De kosten zijn als volgt verdeeld over de verschillende prijscomponenten.

*De vermindering energiebelasting is een korting die je van de overheid krijgt op de te betalen energiebelasting. De korting geldt per elektriciteitsaansluiting met een woon- of verblijfsfunctie en is een vast bedrag per jaar. In 2024 is dit € 631,39 inclusief 21% btw.

 

Voorbeeld gaskosten

Een huishouden dat jaarlijks 1.025 m³ gas verbruikt en een kleine gasmeter heeft (G4 of G6, dit staat op je gasmeter) betaalt €1881,44 per jaar. Deze kosten zijn als volgt verdeeld over de verschillende prijscomponenten.

Je persoonlijke situatie kan natuurlijk van deze voorbeelden afwijken. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • Je verbruik wijkt af
  • Je hebt grotere aansluitingen
  • Je bent klant bij een andere netbeheerder.

Netbeheerkosten

In deze tabel vind je een overzicht van de netbeheerkosten voor een huishouden in Zeeland. Voor de exacte kosten verwijzen wij je naar de netbeheerder in je regio. Voor Zeeland is dat Stedin. De kosten zijn een vast bedrag en afhankelijk van de grootte van je aansluiting. De netbeheerder stelt jaarlijks de tarieven vast.

Vaste kosten per maand (incl. 21% btw)

 

Stroom (elektriciteit)

Enkel- en dubbeltarief
(aansluitwaarde 1 x 35 ampère t/m 3 x 25 ampère) 

Gas

G4 en G6 meter 

 €35,24

€18,80