Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Opbouw van je energieprijs

Waar betaal je eigenlijk voor? En aan wie je betaal je wat?

De prijs die je betaalt voor groene stroom en gas is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Dat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een rekenvoorbeeld. Hieronder zie je wat een gemiddeld huishouden per jaar betaalt voor energie en welke bedrijven en instellingen hierbij betrokken zijn.

Zo wordt je energierekening opgebouwd...

 

Uitgangspunten rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit van variabele leveringsprijzen. Als je daarvoor kiest veranderen je leveringskosten in principe elk half jaar (bij DELTA kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen je leveringskosten langere tijd vast te zetten). De energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en de netbeheerkosten worden jaarlijks bepaald; de wijziging is meestal per 1 januari. De overheid past tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 het btw-tarief aan van 21% naar 9%. Op deze pagina vind je de prijzen met 9% btw.

 

 

 

 

Voorbeeld stroomkosten

Een huishouden dat jaarlijks 2.050 kWh stroom verbruikt, een enkeltariefmeter en een normale consumentenaansluiting van 3 x 25 Ampère heeft (dit staat op je elektriciteitsmeter) betaalt €395,03 per jaar (na vermindering energiebelasting 2022 van €742,98). De kosten zijn als volgt verdeeld over de verschillende prijscomponenten.

Voorbeeld gaskosten

Een huishouden dat jaarlijks 1.250 m³ gas verbruikt en een kleine gasmeter heeft (G4 of G6, dit staat op je gasmeter) betaalt €2605,59 per jaar. Deze kosten zijn als volgt verdeeld over de verschillende prijscomponenten.

Je persoonlijke situatie kan natuurlijk van deze voorbeelden afwijken. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • Je verbruik wijkt af
  • Je hebt grotere aansluitingen
  • Je bent klant bij een andere netbeheerder.

Netbeheerkosten

In deze tabel vind je een overzicht van de netbeheerkosten voor een huishouden in Zeeland. Voor de exacte kosten verwijzen wij je naar de netbeheerder in je regio. Voor Zeeland is dat Stedin. De kosten zijn een vast bedrag en afhankelijk van de grootte van je aansluiting. De netbeheerder stelt jaarlijks de tarieven vast.

Vaste kosten per maand (incl. 9% btw)

 

Stroom (elektriciteit)

Enkel- en dubbeltarief
(aansluitwaarde 1 x 35 ampère t/m 3 x 25 ampère) 

€ 19,09

Gas

G4 en G6 meter 

 

€ 14,04