Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

DELTA en de Zeeuwse natuur

Samen brengen we natuur nóg dichterbij

Kies je voor DELTA Groen Gas, dan kies je ook voor de prachtige natuur in Zeeland. Want per 1.000 kuub groen gas besteedt DELTA vijf euro aan diverse Zeeuwse natuurprojecten. Waarom we dat doen? Dat leggen we graag even uit.

Waarom geld voor de Zeeuwse natuur? Twee redenen!


1. We zijn fan van Zeeland

We zijn een echt Zeeuws bedrijf. Bijna al onze medewerkers wonen in Zeeland. We gaan met de hond naar het strand, maken een fietstocht over dammen en dijken of een stevige wandeling door de polder. DELTA is fan van Zeeland!

2. Natuur helpt bij CO2-reductie

Wij helpen je bij het zetten van duurzame stappen met als doel om CO2-uitstoot te verminderen om klimaatverandering tegen te gaan. Bomen en planten slaan CO2 op. Hoe meer bomen en planten, hoe meer CO2 er uit de lucht gehaald wordt. Daarom is DELTA en natuur een logische combinatie!

We ondersteunen diverse natuurprojecten in Zeeland. Die hebben allemaal tot doel om meer natuur te maken, kennis over natuur te vergroten en meer mensen natuur te laten beleven. Hier vind je een overzicht van de projecten die we in 2023 ondersteunen.

Bomen planten

Zeeuwse Milieufederatie, Staatsbosbeheer en Buitenfonds

DELTA Energie plant voor elk nieuw groen gascontract dat wordt afgesloten een boom in Zeeland. Want bomen slaan CO2 op. Hoe meer bomen, hoe minder CO2 in de atmosfeer. Voor het planten van bomen werken we samen met de Zeeuwse Milieufederatie, Staatsbosbeheer en Buitenfonds.

Het bomenplantseizoen loopt van december tot en met maart. In oktober 2022 hebben we bekend gemaakt dat we 6.500 bomen gaan planten. Deze bomen gaan geplant worden op locaties bij Biggekerke en IJzendijke. In de video maakt onze Annemarie het aantal bomen bekend aan Melissa Ernst van de Zeeuwse Milieufederatie. De teller voor het plantseizoen '23/'24 loopt alweer.

Zeeuwse Mileu Federatie logoStaatsbosbeheer logoBuitenfonds logo

Verbeteren leefgebied huiszwaluw

Stichting Landschapsbeheer Zeeland

De huiszwaluwen hebben het moeilijk in Zeeland. Ze leven in de buurt van gebouwen en bruggen en maken nesten tegen gevels. Ze leven graag in waterrijke gebieden want om hun nest te bouwen hebben ze modder nodig. Er is steeds minder modder én er zijn steeds minder nestlocaties voorhanden.

Daarom start Stichting Landschapsbeheer Zeeland met geld van DELTA Energie een project waarin men geschikte nestlocaties voor huiszwaluwen zoekt, zogenaamde zwaluwtillen plaatst en vervolgens monitort hoe het nestgedrag van de zwaluwen verloopt. 

Stichting landschapsbeheer Zeeland logo

Bescherming van kustbroedvogels

Nationaal Park Oosterschelde

Op de dijken en strandjes langs de Oosterschelde, het grootste Nationaal Park van Nederland, broeden in het voorjaar bontbekplevieren en strandplevieren. Vogels die heel typerend zijn voor de Zeeuwse kust. De plekken waar deze vogels broeden staan wel onder druk, vooral door het toenemende toerisme.

Samen met vrijwilligers, schoolklassen en excursiebezoekers probeert Nationaal Park Oosterschelde de nesten van deze vogels te beschermen. DELTA Energie levert dit jaar een bijdrage aan dat project.

Nationaal Park Oosterschelde logo

Meer wilde bijen op recreatieterreinen

IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie heeft het programma BIJenpraat ontwikkeld waarbij recreatieondernemers geholpen worden met het bij-vriendelijk maken van hun camping, camperplaats of huisjespark. Want wilde bijen zijn belangrijk voor het vergroten van de biodiversiteit. 

Het gaat bijvoorbeeld om het planten van inheemse plantensoorten, het plaatsen van insectenmuren en het aanleggen van terreinen die bijen aantrekken. En natuurlijk ontbreekt ook aansprekende voorlichting voor de gasten niet! DELTA Energie ondersteunt BIJenpraat in 2023 met een financiële bijdrage.

IVN natuureducatie logo

Scharrel Kids Club

Natuurmuseum Terra Maris

Kinderen hebben de toekomst. Zij zullen in de toekomst voor onze planeet moeten zorgen en het hangt van kinderen af of de generaties daarna ook weer een leefbare planeet hebben.

Daarom is natuureducatie superbelangrijk. Kinderen de natuur laten beleven en zich laten verwonderen over alles wat de natuur te bieden heeft. En dat is precies wat de Scharrel Kids Club van natuurmuseum Terra Maris doet. Gedurende een aantal weken in de zomervakantie zijn er vrijwel iedere dag leerzame en leuke activiteiten voor kinderen, die mede mogelijk gemaakt worden door DELTA Energie.

Terra Maris logo

Onze natuurprojecten in 2022

Samen met onze natuurpartners hebben we in 2022 vier projecten uitgevoerd. De één na de ander werd een groot succes. Hieronder kijken we terug op de Zeeuwse natuurprojecten die we in 2022 samen met onze natuurpartners IVN Natuureducatie, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Nationaal Park Oosterschelde en natuurmuseum Terra Maris realiseerden.

Voedselbosjes

IVN Natuureducatie

Voor natuur hoef je niet persé op pad. Natuur begint al in je eigen tuin, op je eigen balkon of in je eigen buurt. Samen met IVN Natuureducatie realiseren we daarom Voedselbosjes bij scholen. Een Voedselbosje is een eetbare tuin van 30 m2 met 20 tot 25 soorten vaste planten, struiken en bomen.

In het bijbehorende lesprogramma leren kinderen waar voedsel vandaan komt. Ook leren ze hoe je, met respect voor de natuur, landbouw bedrijft en hoe voeding invloed heeft op je gezondheid. IVN Natuureducatie wil in 2024 in heel Nederland 1.000 Voedselbosjes gerealiseerd hebben. Met de bijdrage uit DELTA Groen Gas helpt DELTA om meer Voedselbosjes in Zeeland te realiseren. Op 8 maart 2022 werden met dat geld twee Voedselbosjes aangeplant: in Hulst bij Kindercentrum Foxkidz Villa Reyntje en in Zierikzee bij basisschool ’t Kofschip. In totaal zijn er nu 13 in Zeeland.

IVN natuureducatie logo

Nestheuvels voor bedreigde bijensoorten

Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland. maken we buitendijkse nestheuvels voor kwetsbare bijensoorten mogelijk. Heel belangrijk, want bijen houden onze voedselketen en de biodiversiteit in stand. Maar er zijn diverse bijensoorten waar het slecht mee gaat, zoals de schorzijdebij. Die soort is afhankelijk van zilte schorren, maar het wordt voor deze bijensoort steeds moeilijker om goede nestplaatsen te vinden.

Daarom heeft Stichting Landschapsbeheer Zeeland nestheuvels aangelegd in buitendijkse natuurgebieden bij Biervliet, langs de Westerschelde. Dat zijn grote hopen zand waarin de bijen nestjes kunnen maken, een wereldprimeur! Deze nestheuvels werden in december 2021 aangelegd en al in augustus bleken er heel veel bijen in te bivakkeren. Bekijk de video voor het bewijs!

Stichting landschapsbeheer Zeeland logo

Getijdenbakken

Nationaal Park Oosterschelde

Fietsen, wandelen, zeilen, duiken en zonnebaden. Het kan allemaal op en rond de Oosterschelde. Maar de Oosterschelde is ook het grootste Nationaal Park van Nederland. Natuur en recreatie gaan er dus hand in hand.

Maar hoe maak je de natuur van een Nationaal Park dat zich grotendeels onder water bevindt, zichtbaar? Met een getijdenbak! Een getijdenbak is een betonnen bak die met hoog water onder water staat terwijl je bij laag water kunt zien welke diertjes en plantjes er in zitten. Zo wordt het onderwaterleven boven water zichtbaar! Mede dankzij een bijdrage van DELTA Energie werden in 2022 vier getijdenbakken geplaatst bij Wemeldinge en twee bij Scherpenisse. Annemarie ging er kijken!

Nationaal Park Oosterschelde logo

Nieuwe borden in landschapstuin Hortus Zelandiae

Natuurmuseum Terra Maris

In Natuurmuseum Terra Maris maken jaarlijks 40.000 bezoekers kennis met de natuur in het algemeen en die van Zeeland in het bijzonder. Bij het museum hoort ook de Hortus Zelandiae, een grote landschapstuin waarin je op 2,5 hectare kennis kunt maken met alle facetten van het Zeeuwse landschap.

De bebording van deze landschapstuin was aan vervanging toe. Goede bebording is heel belangrijk want die geeft je een veel informatie over de Zeeuwse landschappen en de flora en fauna die daarin voorkomen. Met een bijdrage vanuit DELTA Groen Gas wordt de complete bebording van de landschapstuin in 2022 vervangen. Carolien Schaap van Terra Maris laat je de nieuwe bebording zien.

Terra Maris logo

Ontdek op de interactieve kaart welke natuurprojecten in Zeeland we al hebben gerealiseerd in samenwerking met onze natuurpartners.

Voor het realiseren van natuurprojecten in Zeeland werkt DELTA samen met een reeks van Zeeuwse natuurorganisaties:

Annemarie in de Zeeuwse natuur

Met DELTA Groen Gas draag je bij aan het behoud van de natuur in Zeeland. Annemarie weet precies hoe dat zit en gaat daarom op stap in de Zeeuwse natuur. Ze vertelt je precies met welke organisaties DELTA een partnership heeft afgesloten en wat die organisaties doen.
Krijgt Annemarie nog een hert te zien?

DELTA Groen Gas
Bijdrage aan de Zeeuwse natuur

Wij doen een bijdrage van vijf euro per 1.000 kuub groen gas

Mix van 2% biogas en 98% CO2-gecompenseerd gas

Een duurzamere keuze dan normaal aardgas!

Standaard bij 100% groene stroom uit Zeeland

Opgewekt met wind, water én zon

Meer over DELTA Groen Gas