Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

DELTA en De Zeeuwse Natuur

Samen brengen we natuur nóg dichterbij

Kies je voor DELTA Groen Gas, dan kies je ook voor de prachtige natuur in Zeeland. Want per 1.000 kuub groen gas draagt DELTA vijf euro af aan het samenwerkingsverband De Zeeuwse Natuur. Waarom we De Zeeuwse Natuur ondersteunen? Dat leggen we graag even uit.

Waarom De Zeeuwse Natuur? Twee redenen!


We zijn fan van Zeeland

We zijn een echt Zeeuws bedrijf. Bijna al onze medewerkers wonen in Zeeland. We gaan met de hond naar het strand, maken een fietstocht over dammen en dijken of een stevige wandeling door de polder. DELTA is fan van Zeeland!

Natuur helpt bij CO2-reductie

Wij leveren groene stroom en groen gas en we helpen je huis of bedrijf te verduurzamen. Ons doel: de uitstoot van CO2 verminderen om klimaatverandering tegen te gaan. Bomen en planten slaan juist CO2 op. Dus hoe meer bomen en planten, hoe meer CO2 er uit de lucht gehaald wordt. Daarom is DELTA en natuur een logische combinatie!

Samen gaan we onze klanten meer bij de natuur in Zeeland betrekken. We ondersteunen daarom vier projecten van De Zeeuwse Natuur. Alle projecten hebben tot doel om de kennis over natuur te vergroten en meer mensen natuur te laten beleven. De projecten zijn verdeeld over de vier thema’s die De Zeeuwse Natuur hanteert in haar werkzaamheden.

Natuur in de buurt

Voedselbosjes

Voor natuur hoef je niet persé op pad. Natuur begint al in je eigen tuin, op je eigen balkon of in je eigen buurt. Meer natuur in de buurt. Dat is waar IVN Natuureducatie zich sterk voor maakt.

Met Voedselbosjes bij scholen bijvoorbeeld. Een Voedselbosje is een eetbare tuin van 30 m2 met 20 tot 25 soorten vaste planten, struiken en bomen. In het bijbehorende lesprogramma leren kinderen waar voedsel vandaan komt. Ook leren ze hoe je, met respect voor de natuur, landbouw bedrijft en hoe voeding invloed heeft op je gezondheid. IVN Natuureducatie wil in 2024 in heel Nederland 1.000 Voedselbosjes gerealiseerd hebben. In Zeeland zijn er nu acht. DELTA helpt om dat aantal in 2021 verder uit te bouwen. 

Natuur en gezondheid

Goed gereedschap is het halve werk

Buiten bezig zijn is gezond. Combineer dat met werken in de natuur en je bent helemaal goed bezig! Daarom ondersteunen we de vrijwilligersteams van Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Bijna dagelijks zijn vrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer Zeeland in de weer. Ze werken bijvoorbeeld aan het onderhoud van landschapselementen. Wilgen knotten, hoogstamfruitbomen snoeien of bloemdijken onderhouden. Een deel van deze vrijwilligers werkt sinds kort met nieuw gereedschap dat gekocht werd van de bijdrage die voortkomt uit DELTA Groen Gas.

Natuur en recreatie

Getijdenbakken

Fietsen, wandelen, zeilen, duiken en zonnebaden. Het kan allemaal op en rond de Oosterschelde. Tegelijkertijd is de Oosterschelde het grootste Nationaal Park van Nederland. Natuur en recreatie gaan er dus hand in hand.

Maar hoe maak je de natuur van een Nationaal Park dat zich grotendeels onder water bevindt zichtbaar? Met een getijdenbak! Een getijdenbak is een betonnen bak die met hoog water onder water staat terwijl je bij laag water kunt zien welke diertjes en plantjes er in zitten. Zo maak je de onderwaterwereld boven water zichtbaar en maak je kennis met wat er allemaal in het grootste nationale park van Nederland leeft. DELTA draagt bij aan nieuwe getijdenbakken die in 2021 worden gerealiseerd. Waar die nieuwe getijdenbakken komen wordt in de loop van het jaar bekend.

Kind en natuur

Scharrelkidsclub Museum Terra Maris

In Natuurmuseum Terra Maris leren kinderen over alles wat met natuur te maken heeft. Heel belangrijk, want de jeugd van nu moeten straks onze planeet leefbaar houden. Daarom ondersteunen we de Scharrelkidsclub, een onderdeel van het activiteitenprogramma van Terra Maris.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en bij de Scharrelkidsclub kunnen ze tijdens de zomervakantie veel zelf doen en ontdekken. Zo gaan ze op pad met de bomendokter of ontdekken welke bloemen je kan eten en waaróm ze zo lekker ruiken. Het enthousiasme van de kinderen slaat bovendien vaak over op hun ouders. Ook zij worden zo ware ambassadeurs van de natuur in Zeeland. DELTA ondersteunt de Scharrelkidsclub financieel met de bijdrage vanuit DELTA Groen Gas. Zo kunnen tientallen kinderen leuke en leerzame dagen doorbrengen bij museum Terra Maris.

De organisaties achter de projecten van 'De Zeeuwse Natuur'