- Stroom & gas
-
Producten & advies
-
Service & zelf regelen
Snel zelf regelen
De actuele, meest gebruikte functies van MijnDELTA (eerst even inloggen):
Nog géén DELTA-account?
MijnDELTA
Na de enorme prijsstijgingen van 2022 vragen veel huurders en huiseigenaren zich af wat de verwachte energieprijzen in 2027 zullen zijn en hoe zij daarop kunnen inspelen. In dit blog bekijken we onder meer enkele factoren die de energietarieven beïnvloeden en de ontwikkelingen rond gas- en elektriciteitsprijzen richting 2027 en 2028.
Zoals we weten is energie in Nederland een grote kostenpost. Inzicht in de toekomst - zoals de energieprijzen verwachting van 2027 – helpt bij beslissingen, bijvoorbeeld over het kiezen van een energiecontract. Daarom is de verwachting van energieprijzen in 2027 een onderwerp dat veel mensen bezighoudt.
Energieprijzen worden grotendeels bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod. Als er meer vraag is dan aanbod, stijgt de prijs, en andersom. Dit geldt zowel voor gas als elektriciteit. Voor gas speelt onder meer de wereldmarkt een rol:
Voor elektriciteit zijn vraag en aanbod eveneens van groot belang. Wereldwijd groeit de vraag naar stroom de komende jaren hard. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat het wereldwijde elektriciteitsverbruik tot 2027 elk jaar met ongeveer 4% zal stijgen. Dit heeft invloed op de energieprijzen verwachting 2027. In Europa is deze groei minder sterk; pas in 2027 zal het elektriciteitsverbruik weer op het niveau zijn van 2021, na een afname tijdens de energiecrisis van 2022-2023.
Energiezuinigheid speelt echter ook een belangrijke rol. Isolatie, duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen, en zuinige apparaten zorgen namelijk voor aanzienlijke besparingen. Deze maatregelen leiden echter niet alleen tot een onmiddellijke vermindering van het energieverbruik, maar bieden ook langdurige voordelen.
Om die redenen rekenen Milieu Centraal en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met gemiddelde energieprijzen die ze een lange termijn (2025 tot 2040) verwachten.
Ook overheidsbeleid, belastingen en regelgeving zijn belangrijk bij energietarieven. In Nederland bestaat een groot deel van de energieprijs uit belastingen en heffingen. Op 1 januari 2025 heeft de overheid de energiebelasting iets verlaagd om huishoudens tegemoet te komen. Een gemiddeld huishouden betaalt daardoor ongeveer €30 minder belasting.
Een ander beleid dat jou kan raken is de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027. Ook dit beïnvloedt de verwachtingen voor de energieprijzen van 2027. Zonnepaneeleigenaren mogen de opgewekte elektriciteit niet langer verrekenen met de stroom die zij gebruiken. Je mag nog wel terugleveren aan het stroomnet. Daar krijg je een vergoeding voor.
Slaap je beter als je het maandtarief van tevoren weet en je je geen zorgen hoeft te maken over de tarieven verwachting energieprijzen 2027? Dan is een vast contract in 2027 een veilige keuze.
Ben je juist bereid wat risico te nemen en denk je dat de tarieven op termijn verder kunnen dalen? Dan is een variabel contract handig, want in dat geval kun je inspelen op de marktontwikkelingen.
Voor meer informatie of persoonlijk advies over hoe je het beste kunt inspelen op toekomstige energieprijzen, staan wij voor je klaar. Neem contact op met ons deskundig team voor advies op maat! Ben je nog geen klant? Bel 0118 33 41 41. Ben je een klant van ons? Bel dan 0118 22 55 00.
Alleen stroom
Energie aanvragen
Bouwaansluiting aanvragen
Vast of variabel energiecontract
Energie vergelijken
Beste energieleverancier
Gas vergelijken
Spoedaanvraag energie
Elektra en gas vergelijken
Energiecontract en verhuizen
Kosten voor gas, water en licht berekenen
Groene energie vergelijken
Energieleverancier kiezen
Goedkoopste energieleverancier
Goedkoopste stroomleverancier