Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Besparen met een paar tientjes?

Doe je voordeel met deze tips!

Ben je bereid een kleine investering te doen?

Vaak moet je eerst wat geld uitgeven om energie te kunnen besparen. Maar dat hoeven niet direct honderden euro’s te zijn. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje waarmee je energie kunt besparen en die je vaak maar enkele tientjes kosten.

Houd de warmte binnen!

Het verwarmen van je huis is de grootste kostenpost op je energienota. Naarmate je cv-ketel harder moet werken om je huis warm te houden verbruik je meer gas. Het is dus belangrijk om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Met deze drie kleine ingrepen kan je al veel energie besparen.

Tip 1: Dicht kieren en gaten

Het zal je verbazen hoeveel warmte er verloren gaat door kieren bij bijvoorbeeld ramen en deuren. Maar in oudere huizen kun je ook kieren en gaten tegenkomen langs bijvoorbeeld het dak.

Je ontdekt ze vaak gewoon door op een winderige dag met je hand langs ramen, deuren of dankranden en -balken te gaan. Je voelt dan vaak gewoon de tocht. De oplossing: tochtstrips, kit en PUR-schuim. Je koopt het allemaal bij de bouwmarkt. 

Tip 2: Gebruik radiatorfolie

Een radiator die tegen een nog niet goed geïsoleerde buitenmuur staat, straalt veel warmte richting die muur. Deze warmte wordt in de koudere muur opgenomen in plaats van dat die warmte je kamer verwarmt.

Door radiatorfolie achterop de verwarming aan te brengen wordt het grootste deel van de warmte weerkaatst en blijft de warmte lekker binnen. Ook radiatorfolie haal je bij de bouwmarkt.


Tip 3: Isoleer je cv-leidingen

Cv-leidingen lopen nogal eens over tochtige zolders of door ander ongeïsoleerde ruimtes. Soms heeft het isoleren van die ruimtes geen prioriteit omdat je er toch niet verblijft.

Maar die koude ruimtes zorgen er wel voor dat het water in die leidingen afkoelt. Met als resultaat dat je cv-ketel harder moet werken om je huis op temperatuur te krijgen. Een goed alternatief is om je leidingen te isoleren zodat het water in de leiding niet of minder afkoelt. 

Geen water meer verspillen?

Je cv-ketel zorgt meestal ook voor de verwarming van het water in je huis. Ook boilers worden daarvoor nog regelmatig gebruikt. Water verwarmen kost energie. Dus je wilt voorkomen dat je warm water verspilt. Ook daar hebben we 3 tips voor die je helemaal niet zoveel hoeven te kosten.

Tip 1: Gebruik een waterbesparende douchekop

Een warme douche is heerlijk maar verbruikt veel energie. Met een waterbesparende douchekop (met KIWA keurmerk “laag verbruik”) gebruik je veel minder (warm)water tijdens een douchebeurt en dus minder energie. Verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Tip 2: Lekkende kraan? Repareren!

Als een kraan lekt, kan er warm water ontsnappen dat je niet gebruikt. Het water is dan voor niks opgewarmd. Zonde van de energie die daarvoor nodig was. Laat dus een lekkende kraan repareren!


Tip 3: Cv-ketel of boiler zo dicht mogelijk bij de keuken

Als je een nieuwe cv-ketel of boiler aanschaft, overweeg dan om het apparaat zo dicht mogelijk bij het meest gebruikte tappunt in huis te plaatsen: de keuken. Daarmee voorkom je onnodig warmteverlies doordat het water lange afstanden in leidingen moet afleggen. 

Besparen op stroom?

Je stroomverbruik terugdringen kan soms nog best wel een uitdaging zijn. Maar toch kun je met kleine aankopen al aardig wat stroom besparen. Wij zetten er een paar op een rijtje.

Tip 1: Gebruik ledlampen

Ledverlichting is tegenwoordig de norm. Ze verbruiken tot 80% minder dan traditionele gloei- of halogeenlampen. Heb je dus nog van die oude lampen in huis? Weg ermee! Ook al zijn ze nog niet aan het einde van hun levensduur. Ledlampen leveren je zo’n grote besparing op dat je er niet omheen kan.

Bovendien zijn ledlampen de laatste jaren zo goed doorontwikkeld dat ze hetzelfde mooie, zachte licht kunnen produceren als de traditionele gloeilamp. Koop het liefst ledlampen van een goed merk. Ze zijn wat duurder, maar kwalitatief ook een stuk beter.

Tip 2: Vervang oude apparaten

Moderne apparaten zijn bijna altijd veel zuiniger dan oude, soms wel meer dan de helft zuiniger.

Wacht dus niet té lang met het vervangen van oude apparaten en breng ze naar de milieustraat. Dit geldt echt niet alleen voor een wasmachine of droger, maar ook voor kleinere apparaten.

Tip 3: Slimme stekkers

Er zijn genoeg systemen op de markt waarmee je op afstand je lampen of andere elektrische apparaten kunt bedienen. Vaak met behulp van je smartphone. Dat betekent dat je altijd en overal bijvoorbeeld je lampen uit kunt zetten. Wel zo makkelijk als je dat vergeten bent en niet in de buurt bent.

Andersom werkt het natuurlijk ook: als je langer weg bent dan gepland wil je misschien toch even een lampje aanzetten als inbraakpreventie. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, maar er zijn ook kwalitatief goede systemen verkrijgbaar die helemaal niet zoveel kosten.

Wil je energie besparen voor de lange termijn? 

Heb je alle bovenstaande tips toegepast om energie te besparen? Je kunt je energieverbruik nog verder verlagen. Ben jij bereid te investeren in een duurzame toekomst?