Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Energiebesparingstips

Simpel energie besparen doe je met onze tips

Iedereen kan energie besparen

Iedereen kan energie besparen en bijdragen aan een beter milieu. Door zuinig om te gaan met energie bespaar je vaak ook op de maandelijkse energiekosten.

De eerste stap bij het besparen van energie is vaak eenvoudig. Neem de besparingstips eens door. Je ziet al snel hoe makkelijk het is om energie te besparen.

Goede besparingstip?

Heb je een goede besparingstip die wij nog niet hebben opgenomen en die bruikbaar is voor grote groepen mensen? Mail je besparingstip dan naar duurzaam@deltaenergie.nl

Tips voor het Gas-verbruik

Verwarming

Als jouw huis spouwmuren heeft, kun je deze beter laten isoleren. Bij een spouwmuur bestaat de muur uit 2 delen, met hiertussen een luchtruimte van zo’n 6 centimeter. Door deze luchtruimte op te vullen met isolatiemateriaal lekt de warmte binnen veel minder makkelijk door de muur heen naar buiten. Terugverdient binnen gemiddeld 5 jaar.

Warme lucht stijgt. Een niet goed geïsoleerd dak zorgt daardoor voor veel onnodig warmteverlies. Door het dak goed te isoleren zal je aanzienlijk besparen op kosten voor verwarming. Let er bij zelf aanbrengen op dat je geen vocht opsluit in de dakconstructie.

Ook door je vloer lekt warmte weg. Het isoleren van je vloer zorgt niet enkel voor minder warmteverlies, maar zorgt ook gelijk voor meer comfort. Een minder koude vloer zorgt er voor dat je sneller een behaaglijk gevoel hebt en daardoor de temperatuur lager zal instellen.

Door je thermostaat s ’nachts 5 graden lager en bij langere tijd afwezig op 10 graden in te stellen bespaar je erg veel. Zie de thermostaat dan ook als “geldkraan” die je open en dicht kan draaien. 1 graad lager instellen betekent al een besparing op gas voor verwarming van ca. 7%. Let bij vloerverwarming op dat het opwarmen lang kan duren en probeer uit wat het optimum bij u is van comfort en besparing.

Bij de leidingen van de centrale verwarming gaat tijdens het transport van de warmte al veel warmte verloren. Met name in koude ruimtes is het warmteverlies groot. Je kunt deze leidingen met leidingisolatie omwikkelen en zo het energieverbruik van de verwarming beperken.

Er gaat veel warmte verloren door kieren bij bijvoorbeeld ramen en deuren. Hier bieden tocht strips, kit en PUR schuim uitkomst. Door tochtkieren en gaten te dichten kun je het warmteverlies flink beperken en tochtklachten voorkomen. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie van verblijfsruimten.

Bij enkelglas vliegt de warmte het huis uit en zorgt het voor comfortklachten. Laat daarom dubbelglas of als het mogelijk is, HR++ glas plaatsen. Isolatieglas zorgt ook nog eens voor minder buitengeluid en geen condens meer aan de binnenzijde van je raam.

Door de gordijnen te sluiten wordt de warmte beter in huis gehouden. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen!

Een radiator die tegen een nog niet goed geïsoleerde buitenmuur staat, straalt veel warmte richting die muur. Deze warmte wordt in de koudere muur opgenomen en dat in natuurlijk zonde. Door radiatorfolie achterop de verwarming aan te brengen wordt het grootste deel van de warmte weerkaatst en blijft de warmte lekker binnen.

Als je een (nieuwe) cv-ketel aanschaft, kies dan van voor een HR-107 ketel. Zo’n ketel condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de warmte die daarbij vrijkomt om het cv-water nog efficiënter te verwarmen.

Warm water

De gemiddelde douchetijd in Nederland is bijna 10 minuten. Korter douchen, bijvoorbeeld 5 minuten, bespaart je dus zomaar 50% op de kosten voor douchegebruik. Gebruik een “douchecoach” als hulpmiddel om de douchetijd in de gaten te houden.

Een warme douche is heerlijk maar verbruikt veel energie. Met een waterbesparende douchekop (met KIWA keurmerk “laag verbruik”) gebruik je veel minder (warm)water tijdens een douchebeurt en dus minder energie.

Als een kraan lekt, kan er warm water ontsnappen dat je niet gebruikt. Het water is dan voor niks opgewarmd. Zonde van de energie die daarvoor nodig was.

Misschien te logisch voor woorden, maar toch laten we nog vaak de kraan onnodig lopen. Warm water uit de kraan kost energie. Zet de kraan alleen open als je het water echt gebruikt en direct daarna weer uit.

Indien je een opnieuw kunt kiezen voor de plaats van je warmwater apparaat, plaats het dan zo dicht mogelijk bij het meest gebruikte tappunt in huis: de keuken. Daarmee voorkom je onnodig energieverlies door de leidingen en is de wachttijd zo kort mogelijk.

Tips voor het Elektriciteitsverbruik 

Tips

De zuinigste lamp is immers een lamp die niet aan staat! Wees oplettend met het uitzetten van verlichting. Het onnodig verlichten kost te veel energie. Maak er een gewoonte van om lichten direct uit te doen als je een ruimte verlaat, ook al is het een zuinige lamp.

Bijvoorbeeld DELTA Puur Zeeuws Groen, dat is 100% groene stroom uit Zeeland. Daarmee draag je al direct bij aan een beter milieu en een forse verlaging van je CO2 uitstoot zonder dat het enige moeite kost.

De gloeilamp en halogeenlamp verdwijnt langzaam maar zeker uit ons bestaan. Controleer dus of deze onzuinige lampen nog in huis aanwezig zijn. Het vervangen van een gloeilamp door een spaarlamp of ledlamp bespaart tot 80% op je kosten voor verlichting.

Let bij het kopen van elektrische apparatuur goed op het energieverbruik. Ook bij soortgelijke elektrische apparaten kan een flink verschil in energieverbruik zitten. Door hier altijd goed naar te kijken kun je een veel lager stroomverbruik realiseren.

Moderne apparaten zijn bijna altijd veel zuiniger dan oude, soms wel meer dan de helft zuiniger. Wacht dus niet té lang met het vervangen van oude apparaten en breng het naar de milieustraat.

Veel elektrische apparaten hebben een “stand-by” stand. Dit zorgt voor onnodig verlies, ook wel sluipverbruik genoemd, van je groene stroom. Het lekt namelijk ongebruikt weg.  Zet apparaten dus helemaal uit en trek stekker van laders uit het stopcontact als de accu vol is. Je bespaart hiermee tot wel 10% op je stroomkosten.

Ga naar “energiebeheer” en stel alles zo zuinig mogelijk in. Een beeldscherm bijvoorbeeld gebruikt bij hoge helderheid meer energie. Ook snel op stand-by laten schakelen bespaart veel.

Vaak hoeft een koelkast niet kouder te staan dan 7⁰C om producten voldoende te koelen. Enkel bij gevoelige producten zoals verse kip stel je de temperatuur in op 4⁰C. Meet de temperatuur met een eenvoudige koelkast thermometer. Weetje: onderin je koelkast is het koudste plekje, dat kan zomaar enkele graden schelen met bovenin.

Stel de temperatuur van je vriezer niet kouder in dan -18⁰C. Kouder hoeft echt niet want de producten worden er niet langer houdbaar door en het kost onnodig veel stroom.

Drogers verbruiken veel energie. Door deze minder te gebruiken bespaar je flink op je elektriciteit verbruik. Koop bij voorkeur een zuinige wasdroger met warmtepomp of nog beter: laat je was lekker buiten drogen, indien mogelijk.