Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Krijg grip op je energiekosten

Een hoge energienota, wat nu?

De energiemarkt is nog steeds volop in beweging. In 2023 gold er een prijsplafond voor energie. Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Je leest hier onder andere meer over het prijsplafond dat in 2023 gold en hoe je kunt besparen, bijvoorbeeld door inzicht in je verbruik. En waar je terecht kunt voor hulp van professionals bij het betalen van je energienota. Heb je vragen over het aanpassen van je termijnbedrag? Kijk dan op onze termijnbedrag pagina.

Besparen start met inzicht in je verbruik

Als je wilt besparen op je energieverbruik is het belangrijk dat je weet wat je verbruikt. Wij helpen je graag bij het besparen van energie én geld. Daarom ontvang je iedere maand een verbruiksoverzicht van ons. Dit overzicht geeft direct feedback op het daadwerkelijke verbruik van de afgelopen maand. Ook kun je zien hoe jouw verbruik zich verhoudt tot dat van anderen.

Energie besparen op de zaak

Hoe je het beste energie kunt besparen hangt in een bedrijf sterk af van de tak van sport waarin je actief bent. Een bakkerij heeft een compleet andere energiebehoefte als een advocatenkantoor, een kledingzaak of agrarisch bedrijf. Toch zijn er een aantal algemene adviezen voor energiebesparing waar alle ondernemers wat aan hebben. Die zetten we hier voor jou op een rijtje.

Hulp bij betalen

Geldfit.nl helpt je om je geldzaken fit te houden. Veel energieleveranciers, waaronder DELTA Energie, ondersteunen geldfit.nl. Bij geldfit.nl kun je een online test doen met als uitkomst een persoonlijk advies voor jouw specifieke situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties (bij jou in de buurt) je met je geldzaken kunnen helpen.

Overheidsmaatregelen 

Op Prinsjesdag 2023 heeft de overheid onder andere de energiemaatregelen voor 2024 gepresenteerd. In 2024 is er geen prijsplafond en geen Tegemoetkoming Energieintensief mkb (TEK). Daarnaast stijgt de energiebelasting op gas en gaat de energiebelasting stroom juist omlaag. De vermindering energiebelasting stijgt licht. Je leest hier meer over op onze pagina over energiebelastingen. De tegemoetkoming energie-intensief MKB (TEK) regeling komt in 2024 niet terug.

Veelgestelde vragen over de huidige energieprijzen en overheidsmaatregelen

Wij kopen, net als alle andere energieleveranciers, energie in op de groothandelsmarkt. Alle energieleveranciers betalen de marktprijzen voor de energie die ze daar inkopen. Wij dus ook. Uiteraard kiest elke energieleverancier zijn eigen inkoopstrategie, sommige partijen kopen ver vooruit in, andere wachten tot het laatste moment. Elke strategie kent zijn eigen risico's, voor- en nadelen. DELTA kiest voor betrouwbaarheid en zal geen onverantwoorde risico's nemen.

Tegemoetkoming Energie-intensief MKB, TEK

Aanvragen van de TEK kon tussen 21 maart 2023 9:00 uur en 2 oktober 2023 17:00 uur. De TEK geldt met terugwerkende kracht voor de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2023.
Lees een heldere uitleg over de TEK in ons nieuwsartikel van 22 maart 2023.

Veelgestelde vragen over TEK

Op dit moment (november 2022) zijn dit de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de compensatieregeling:

  • Je onderneming voldoet aan de Europese mkb-definitie. Wil je weten of jouw bedrijf hieraan voldoet? Gebruik de mkb-toets
  • Je onderneming staat ingeschreven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel
  • Je onderneming is een energie-intensieve mkb-onderneming, waarbij minimaal 7% van de omzet bestaat uit energiekosten (dit was 12,5% en is op 9 november aangepast naar 7%)
  • Je onderneming heeft minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van minder dan € 50 miljoen.

Aanmeldingen om in aanmerking te komen voor de TEK gaan via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO. RVO gaat een automatisch aanmeldproces voor het aanvragen van een subsidievoorschot TEK  voor MKB-bedrijven realiseren. Hiervoor gaat RVO de energieleveranciers vragen om een dataset van de combinatie van KVK en bijbehorende EAN-codes. Hoe dat precies geregeld wordt is nog niet 100% duidelijk. 

Om in aanmerking te komen voor de TEK is wel al duidelijk dat de zakelijke gegevens van je onderneming goed geregistreerd moeten staan bij ons. Dit kun je controleren in MijnDELTA. Belangrijk om te controleren of je KvK-Nummer goed geregistreerd staat.  Als er in MijnDELTA nog geen KvK-nummer is geregistreerd dan kan dit worden toegevoegd door “Wijzig bedrijfsgegevens” te kiezen. Als er een verkeerd KvK-nummer is geregistreerd dan kun je dit niet zelf wijzigen. Dit kun je regelen via onze klantenservice.