Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

De positieve energie
van Koen en Maike

Volg hun verduurzamingsreis!

Waarom verduurzamen?

Het samengestelde gezin dat bestaat uit Koen, Maike en hun drie dochters Jasmijn, Amélie en Kiki woont in een markant huis in Zaamslag dat in 1928 is gebouwd. Het is het huis van hun dromen en ze wonen er met veel plezier. Alleen die energie nota die is écht niet meer van deze tijd. In het afgelopen jaar betaalden ze bijna 5.000 euro aan DELTA voor stroom en gas. Tijd om te verduurzamen dus!

Isolatie zoek je bij Koen en Maike vrijwel tevergeefs, de cv-ketel is 22 jaar oud en de kou komt binnen langs alle mogelijke kieren en gaten. Kortom: ze kochten het huis van hun dromen, maar er moet nog veel aan gebeuren!

Maar dan komen de vragen! Waar moet je beginnen met verduurzamen? Hoe maak je een huis uit 1928 weer toekomstproof? Wat zijn de meest effectieve verduurzamingsmaatregelen? Volg hier de verduurzamingsreis van Koen en Maike!

Even voorstellen: Koen en Maike

Wie zijn ze eigenlijk?
Koen, Maike, Jasmijn, Amélie en kleine Kiki
stellen zich even aan je voor in hun vlog.

DELTA Op-maatadvies door Sjaak Vogel

Energieadviseur Sjaak Vogel van DELTA kwam onlangs bij Koen en Maike langs en heeft hun huis van boven tot beneden grondig geïnspecteerd. Het doel: het opstellen van een DELTA Op-maat adviesrapport, inclusief vaststelling van het huidige energielabel. Bekijk hier hoe hij te werk is gegaan.

Energieadvies op maat: wat houdt dat in?

Geen huis is hetzelfde, geen mens is hetzelfde. Daarom is maatwerk nodig! Wil je gericht je huis duurzamer maken? Laat dan net als Koen en Maike een energieadviseur van DELTA langskomen. Hij brengt in kaart te laten welke verduurzamingsmaatregelen het meeste resultaat opleveren in jouw specifieke situatie. Sjaak Vogel of één van zijn collega’s komt dan bij jou thuis langs om te inventariseren welke mogelijkheden er zijn. Een paar weken later ontvang je een uitgebreid adviesrapport.

Meer over DELTA Op-maat advies

Bezoek van Sjaak!

Onlangs kregen Koen en Maike bezoek van energieadviseur Sjaak Vogel. Hij heeft hun huis volledig geïnspecteerd. Op basis van alle informatie van Koen en Maike zelf, verbruiksgegevens en eigen waarnemingen maakt hij een adviesrapport op. In dit DELTA Op-maatadvies staat op basis van prioriteiten volledig beschreven hoe Koen en Maike hun huis het beste kunnen verduurzamen.

Introductiegesprek

Het energieadvies op maat start met een introductiegesprek. In dit persoonlijke gesprek worden je wensen en de behoeften besproken. Waarom wil je verduurzamen? Welke maatregelen zijn er al genomen en wat zijn de échte pijnpunten? Ook worden de bouwtekeningen, cv-ketel en eventueel al aanwezige duurzame oplossingen besproken.

Al genomen maatregelen

De energieadviseur inspecteert je huis grondig. In het huis van Koen en Maike is onlangs één kamer voorzien van vloer- en muurisolatie. Sjaak onderzoekt hoe deze is aangelegd, welk materiaal er is gebruikt en welke dikte. Deze informatie neemt hij mee in zijn totaalberekening.Inspectie ramen

Er worden diverse soorten glas gebruikt in een huis. De vier meest voorkomende soorten glas zijn: enkel glas, dubbelglas, HR glas, HR+ glas, HR++ glas en triple glas/HR+++. Sjaak bekijkt in het hele huis welk soort glas er is gebruikt.
Cv-ketel scan

Het huis van Koen en Maike wordt verwarmd met een cv-ketel. Deze cv-ketel is 22 jaar oud en draait nog steeds flink wat uren om het huis te verwarmen. Sjaak onderzoekt de conditie van de cv-ketel en het vermogen. Met een nieuwe cv-ketel kan je soms flink op je gasverbruik besparen omdat nieuwe cv-ketels veel efficiënter werken dan die van pakweg 20 jaar geleden.

Check bestaande duurzame oplossingen

Als er al verduurzamingsmaatregelen genomen zijn, neemt de energieadviseur die ook onder de loep. Zo zijn er twee jaar geleden zonnepanelen gelegd op het platte dak aan de zuidkant van het huis van Koen en Maike. Sjaak onderzoekt het huidige rendement van de zonnepanelen en kijkt ook of hier optimalisatie mogelijk is.

Het adviesrapport

Nadat Sjaak het huis van Koen en Maike van dak tot kelder onder de loep heeft genomen en precies weet wat Koen en Maike willen en zoeken, gaat hij aan de slag met het adviesrapport. Zo'n adviesrapport wordt van a tot z op maat opgesteld.Ook zo benieuwd naar de tips en adviezen die Koen en Maike gaan krijgen? Houd deze pagina en onze social media kanalen in de gaten!

De vijf energiebesparingstips van Maike

"Besparen begint bij het aanpassen van je gewoontes" aldus Maike. En zo is het! We zetten even vijf tips van Maike op een rijtje.

Tip 1: Rolluiken en gordijnen dicht 's avonds

Zodra het donker wordt doen we de rolluiken en gordijnen dicht. Dit houdt de warmte veel beter binnen. Zorg wel dat gordijnen niet voor de verwarming hangen of dat de warmte bovenlangs de kamer in kan. Anders blijft de warmte achter de gordijnen hangen. Op hete zomerdagen doen we ook vaak de rolluiken dicht om te zon tegen te houden.

Tip 2: Zet de verwarming uit in de slaapkamers en houd de deuren dicht

"We stoken niet voor de Belgen" zegt Koen altijd. De verwarming staat bij ons enkel aan in de kamers waar we regelmatig zitten: de woonkamer, de badkamer en de keuken.  De woorden "deur dicht" schetteren hier vaak in huis.

Tip 3: Gebruik koud water voor het afspoelen van vaat

Een gewoonte die ik vanuit mijn ouderlijk gezin heb meegenomen: de vaat afspoelen met warm water voordat deze in de vaatwasser gaat. Niet nodig. Wanneer je de vaat direct na gebruik afspoelt met koud water, wordt deze net zo schoon.

Tip 4: Douche minder lang (of bij de andere ouder) en frequent

"Douche maar bij de andere ouder", zeggen we soms wel eens gekscherend tegen de kinderen. Het is heerlijk douchen onder onze stortdouche, maar niet echt duurzaam. "Daarom gebruiken we onze douche praktisch. Ook de frequentie passen we aan. Ik durfde in de zomer gerust twee keer per dag te douchen. Ook waste ik iedere dag mijn haar. Wel fijn, niet nodig", lacht Maike.

Tip 5: Maak gebruik van de zon

Deze is heel simpel. Gebruik de warmte van de zon. Gooi alle gordijnen open als de zon schijnt en laat de zon je huis verwarmen. In de eerste maanden van het jaar krijgt de zon steeds meer kracht terwijl het buiten nog flink koud kan zijn. Juist dan kan je je huis lekker door de zon laten opwarmen. De deuren wel dichthouden dan natuurlijk...

Wil je meer tips om makkelijk en snel energie te kunnen besparen?

Meer energiebesparingstips

Volg de verduurzamingsreis!

Wil je niks missen? Via onze Facebook pagina blijf je continu op de hoogte.