Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Energiecoöperaties

Samen groene stroom opwekken

Wat is een energiecoöperatie?

Veel mensen denken bij zonnepanelen aan het huren of kopen van zonnepanelen voor de eigen woning. Maar je kunt ook samen met andere bewoners uit jouw buurt of dorp groene stroom opwekken op een groot dak in de buurt. Dat heet een energiecoöperatie. Een energiecoöperatie is een aantrekkelijke optie als:

  • je geen eigen dak hebt
  • je eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen (vanwege de ligging bijvoorbeeld)
  • je een betere besteding zoekt voor je geld dan een spaarrekening

Hoe werkt een energiecoöperatie? Annemarie legt uit

Terwijl in de brandweerkazerne in Goes een rij stoere brandweerwagens klaar staat om uit te rukken, wordt
op het dak groene stroom opgewekt. Op dat dak liggen de
155 zonnepanelen van energiecoöperatie Puur Zon uit Goes. Annemarie legt uit hoe zo’n energiecoöperatie precies werkt.

Wat levert het op?

Als je lid wordt van een energiecoöperatie leg je, net als alle andere deelnemers, een bedrag in. Je bepaalt zelf hoeveel, binnen de richtlijnen die de coöperatie daarvoor geeft. Na de start van de energiecoöperatie ontvang je:

  • vijftien jaar lang een periodieke uitkering die bestaat uit subsidie van de overheid én de opbrengst van de geproduceerde groene stroom
  • een jaarlijks rendement tussen de 3% en 5%

Welke energiecoöperaties zijn er in Zeeland en hoe kun je lid worden?

Er zijn in Zeeland drie organisaties die het opzetten van een energiecoöperatie van a tot z regelen. Je hoeft dan alleen maar in te stappen en te investeren. De rest wordt allemaal verzorgd door ervaren specialisten. Hieronder vind je de websites van die organisaties. Je vindt er informatie over nieuwe projecten die op dit moment worden ontwikkeld en waarvoor leden worden gezocht. Voor ieder nieuw project wordt ook een voorlichtingsavond georganiseerd. Als jij in een gebied woont waar een nieuw project wordt opgestart én als je energie van DELTA hebt, dan wordt je door ons via e-mail over zo'n voorlichtingsavond geïnformeerd.

Welke stroom wordt er geproduceerd door de energiecoöperaties?

De groene stroom die geproduceerd wordt door bijna alle Zeeuwse energiecoöperaties komt terecht bij DELTA. De organisaties die het opzetten van energiecoöperaties in Zeeland faciliteren hebben daarvoor een overeenkomst met ons afgesloten. Zo ontvangen de energiecoöperaties een goede, eerlijke prijs voor de geproduceerde groene stroom. Wij leveren deze groene stroom door aan klanten die een contract hebben voor DELTA Puur Zeeuws Groen, 100% groene stroom uit Zeeland. Zo blijft de stroom van Zeeuwse energiecoöperaties in Zeeland.