Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Besparen op je energiekosten?

Simpel energie besparen doe je met onze besparingstips

Iedereen kan energie besparen

Je kunt al heel snel besparen op je energiekosten. Voordeel van deze tips, je voelt ze niet in je portemonnee. Een aantal tips op een rijtje:

Iedereen kan energie besparen en bijdragen aan een beter milieu. Door zuinig om te gaan met energie bespaar je vaak ook op de maandelijkse energiekosten.

De eerste stap bij het besparen van energie is vaak eenvoudig. Neem onze besparingstips eens door.  Je zult ontdekken hoe makkelijk het kan zijn om energie te besparen. 

Bespaar vandaag nog energie!

Je kunt al heel snel besparen op je energiekosten. Voordeel van deze tips, je voelt ze niet in je portemonnee. Een aantal tips op een rijtje:

Korter douchen

De gemiddelde douchetijd in Nederland is bijna 10 minuten. Korter douchen, bijvoorbeeld 5 minuten, bespaart je dus zomaar 50% op de kosten voor douchegebruik. Gebruik een “douchecoach” als hulpmiddel om de douchetijd in de gaten te houden.

Laat niet onnodig de warme kraan lopen

Misschien te logisch voor woorden, maar toch laten we nog vaak de kraan onnodig lopen. Warm water uit de kraan kost energie. Zet de kraan alleen open als je het water echt gebruikt en direct daarna weer uit.

Laat het licht niet onnodig aan staan

De zuinigste lamp is immers een lamp die niet aan staat! Wees oplettend met het uitzetten van verlichting. Het onnodig verlichten kost te veel energie. Maak er een gewoonte van om lichten direct uit te doen als je een ruimte verlaat, ook al is het een zuinige lamp.

Stel je laptop of pc zuinig in

Ga naar “energiebeheer” en stel alles zo zuinig mogelijk in. Een beeldscherm bijvoorbeeld gebruikt bij hoge helderheid meer energie. Ook snel op stand-by laten schakelen bespaart veel.

Zet de koelkast en vriezer niet kouder dan nodig

Vaak hoeft een koelkast niet kouder te staan dan 7⁰C om producten voldoende te koelen. Enkel bij gevoelige producten zoals verse kip stel je de temperatuur in op 4⁰C. Meet de temperatuur met een eenvoudige koelkast thermometer. Weetje: onderin je koelkast is het koudste plekje, dat kan zomaar enkele graden schelen met bovenin. Stel de temperatuur van je vriezer niet kouder in dan -18⁰C. Kouder hoeft echt niet want de producten worden er niet langer houdbaar door en het kost onnodig veel stroom.

Droog je was buiten (indien mogelijk)

Drogers verbruiken veel energie. Door deze minder te gebruiken bespaar je flink op je elektriciteit verbruik. Koop bij voorkeur een zuinige wasdroger met warmtepomp of nog beter: laat je was lekker buiten drogen, indien mogelijk.

Let bij het kopen van elektrische apparatuur goed op het energieverbruik

Let bij het kopen van elektrische apparatuur goed op het energieverbruik. Ook bij soortgelijke elektrische apparaten kan een flink verschil in energieverbruik zitten. Door hier altijd goed naar te kijken kun je een veel lager stroomverbruik realiseren.

Sluit de gordijnen

Door de gordijnen te sluiten wordt de warmte beter in huis gehouden. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen!

Bedien je kamerthermostaat zuinig

Door je thermostaat s ’nachts 5 graden lager en bij langere tijd afwezig op 10 graden in te stellen bespaar je erg veel. Zie de thermostaat dan ook als “geldkraan” die je open en dicht kan draaien. 1 graad lager instellen betekent al een besparing op gas voor verwarming van ca. 7%. Let bij vloerverwarming op dat het opwarmen lang kan duren en probeer uit wat het optimum bij u is van comfort en besparing.

Wist je dat...

...een elektronisch apparaat 75% van zijn energie verbruikt als deze
stand-by staat? Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar! Dat is makkelijk besparen!

Welke investeringen leveren de grootste besparing op?

Door je gedrag aan te passen, kun je veel besparen. Daarnaast zijn er ook opties op te zorgen dat je huis minder energie verbruikt. Dit betekent vaak wel een investering, dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe ver je wilt gaan. Dit kan echter wel de grootste besparing opleveren! Je kunt denken aan het volgende:

Vloer-, muur- en dakisolatie
Als jouw huis spouwmuren heeft, kun je deze beter laten isoleren. Bij een spouwmuur bestaat de muur uit 2 delen, met hiertussen een luchtruimte van zo’n 6 centimeter. Door deze luchtruimte op te vullen met isolatiemateriaal lekt de warmte binnen veel minder makkelijk door de muur heen naar buiten. Terugverdient binnen gemiddeld 5 jaar.

Warme lucht stijgt. Een niet goed geïsoleerd dak zorgt daardoor voor veel onnodig warmteverlies. Door het dak goed te isoleren zal je aanzienlijk besparen op kosten voor verwarming. Let er bij zelf aanbrengen op dat je geen vocht opsluit in de dakconstructie.

Ook door je vloer lekt warmte weg. Het isoleren van je vloer zorgt niet enkel voor minder warmteverlies, maar zorgt ook gelijk voor meer comfort. Een minder koude vloer zorgt er voor dat je sneller een behaaglijk gevoel hebt en daardoor de temperatuur lager zal instellen.Isolatie van leidingen van de centrale verwarming
Bij de leidingen van de centrale verwarming gaat tijdens het transport van de warmte al veel warmte verloren. Met name in koude ruimtes is het warmteverlies groot. Je kunt deze leidingen met leidingisolatie omwikkelen en zo het energieverbruik van de verwarming beperken.

Plaatsen van isolatieglas
Bij enkelglas vliegt de warmte het huis uit en zorgt het voor comfortklachten. Laat daarom dubbelglas of als het mogelijk is, HR++ glas plaatsen. Isolatieglas zorgt ook nog eens voor minder buitengeluid en geen condens meer aan de binnenzijde van je raam.

Duurzame cv ketel
Als je een (nieuwe) cv-ketel aanschaft, kies dan van voor een HR-107 ketel. Zo’n ketel condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de warmte die daarbij vrijkomt om het cv-water nog efficiënter te verwarmen.

Zonne-energie 

Als je dan toch elektriciteit verbruikt, wek deze dan zelf op! Dat kan met PV-panelen op het dak van je woning. Te veel opgewekte elektriciteit kun je teruggeven aan het net. Je kunt zonne-energie ook inzetten om warm water op te wekken met een zonneboiler. Op deze vorm van zonne-energie krijg je subsidie. Het warme water kan ingezet worden als warm tapwater uit de kraan, of om je vloerverwarming of radiatoren te verwarmen. Warmtepomp
Van het gas af is een veelgehoorde kreet tegenwoordig. Met een warmtepomp gebruik je stroom voor het verwarmen van je huis in plaats van gas. 


Bespaartips met een kleine investering

Met een minimale investering kun je al gauw xx% op je energiekosten besparen. 

Dicht kieren en gaten

Er gaat veel warmte verloren door kieren bij bijvoorbeeld ramen en deuren. Hier bieden tocht strips, kit en PUR schuim uitkomst. Door tochtkieren en gaten te dichten kun je het warmteverlies flink beperken en tochtklachten voorkomen. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie van verblijfsruimten.

Gebruik radiatorfolie
Een radiator die tegen een nog niet goed geïsoleerde buitenmuur staat, straalt veel warmte richting die muur. Deze warmte wordt in de koudere muur opgenomen en dat in natuurlijk zonde. Door radiatorfolie achterop de verwarming aan te brengen wordt het grootste deel van de warmte weerkaatst en blijft de warmte lekker binnen.

Gebruik een waterbesparende douchekop
Een warme douche is heerlijk maar verbruikt veel energie. Met een waterbesparende douchekop (met KIWA keurmerk “laag verbruik”) gebruik je veel minder (warm)water tijdens een douchebeurt en dus minder energie.Lekkende kraan? Repareren!
Als een kraan lekt, kan er warm water ontsnappen dat je niet gebruikt. Het water is dan voor niks opgewarmd. Zonde van de energie die daarvoor nodig was.

Plaats het warmwater apparaat zo dicht mogelijk bij de keuken
Indien je een opnieuw kunt kiezen voor de plaats van je warmwater apparaat, plaats het dan zo dicht mogelijk bij het meest gebruikte tappunt in huis: de keuken. Daarmee voorkom je onnodig energieverlies door de leidingen en is de wachttijd zo kort mogelijk.

Gebruik spaar- of ledlampen
De gloeilamp en halogeenlamp verdwijnt langzaam maar zeker uit ons bestaan. Controleer dus of deze onzuinige lampen nog in huis aanwezig zijn. Het vervangen van een gloeilamp door een spaarlamp of ledlamp bespaart tot 80% op je kosten voor verlichting.Vervang oude apparaten
Moderne apparaten zijn bijna altijd veel zuiniger dan oude, soms wel meer dan de helft zuiniger. Wacht dus niet té lang met het vervangen van oude apparaten en breng het naar de milieustraat.


Wil je meer weten over onze duurzame oplossingen en op lange termijn besparen op je energie?

of heb je zelf nog een goede besparingstip?
Mail je tip naar duurzaam@deltaenergie.nl en maak kans op een Bol.com cadeaubon ter waarde van € xx,-